Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:24
Κόσμος

Συρία: Ο Άσαντ δηλώνει έτοιμος να μπει σε συνομιλίες για το τέλος του πολέμου






Μία εκπρόσωπος του προέδρου Άσαντ, η Bouthaina Shaaban δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου ότι η κυβέρνησή της εγκρίνει τις προτάσεις που έχει κάνει ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει σε ειρήνη την Συρία.

«Δεχόμαστε αυτές τις λύσεις» είπε στο κανάλι, όντας η πρώτη φωνή που ακούγεται μέσα από το καθεστώς του Άσαντ που προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις. Η λύση που έχει προτείνει ο ΟΗΕ και που σε γενικές γραμμές είχαν συμφωνηθεί στην σύσκεψη της Βιέννης, αφορά την κατάπαυση του πυρός άμεσα, την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Άσαντ και της αντιπολίτευσης και έναν προγραμματισμό περίπου δύο ετών για να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά από ελεύθερες εκλογές μαζί με ένα νέο Σύνταγμα.

Η Shaaban είπε ότι η Δαμασκός έχει δει μια αλλαγή στην στάση της απέναντι στον Άσαντ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, και επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ο μεγαλύτερος και μόνος εχθρός που υπάρχει στην Συρία. Όσο για την παραίτηση του Άσαντ, η εκπρόσωπός του είπε ότι δεν είναι αυτή την στιγμή θέμα προς συζήτηση, καθώς μετά την επέμβαση των Ρώσων το καθεστώς είναι πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πριν.