Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:57
Τοπικά

Συνεχίζεται η γελοιοποίηση των «12» – Τσέλιγκας: Δηλαδή όταν απορρίπτω τις αποφάσεις του Δήμου τους κάνω πλάτες;






Χωρίς τέλος ο κατήφορος για τους 12 (ενίοτε και 13) συμβούλους μειοψηφιών του Δήμου Βόλου που ευρισκόμενοι σε ένα διαρκές παραλήρημα, συνεχίζουν να «εισπράττουν» τη μια μετά την άλλη τις πολιτικές «πατσαβούρες» και όμως να συνεχίζουν αμετανόητοι.

Ετσι απάντηση στους 13 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου που τον κατήγγειλαν ότι «με τερτίπια και διαδικαστικά τεχνάσματα διευκολύνει τη δημοτική αρχή Βόλου και “βάζει πλάτη” σε παρανομίες», δίνει με σημερινή ανοιχτή – επιστολή του και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Ηλ. Τσέλιγκας. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ι ότι μέχρι τώρα έχει πράξει με αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη το υπηρεσιακό του καθήκον και πως κανείς Δήμαρχος και καμιά αντιπολίτευση, απ’ τους 50 περίπου Δήμους της Αποκεντρωμένης, δεν τον κατηγόρησαν ότι «έβαλε πλάτη για τη μία ή την άλλη παρανομία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Επειδή η τελευταία ανακοίνωσή σας επικεντρώνεται στο πρόσωπό μου και στη θεσμική μου ιδιότητα του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, θα αφήσω απ’ έξω την Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της, σε μια διένεξη που ούτως ή άλλως πήρε πολιτικά (ή και ποινικά;) χαρακτηριστικά, όχι πάντως με δική μας ευθύνη.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ισχύει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η κρίση της νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία, βασίζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις και στην σχηματισθείσα Νομολογία, όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξ αντικειμένου σε οριακές περιπτώσεις μπορεί να υπεισέρχεται και η υποκειμενική κρίση, αλλά σε περίπτωση που υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς την ορθότητα μιας απόφασης, ο νόμος την παραπέμπει στην κρίση της επιτροπής του άρθρου 152  και των Διοικητικών Δικαστηρίων που τελικά θα δώσουν και την τελεσίδικη απάντηση.

Η άποψή σας λοιπόν πως ο Γενικός Γραμματέας με τερτίπια και προσχηματικά τεχνάσματα «βάζει πλάτη για τη διάπραξη παρανομιών εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου» θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί με τη λογική ότι όποτε ο Γενικός Γραμματέας ακυρώνει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από προσφυγή της αντιπολίτευσης «βάζει πλάτες στις παρανομίες της αντιπολίτευσης»

Ή όχι;

Προεκτείνοντας τη «λογική» ακροβασία μπορεί κανείς εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όποτε η Επιτροπή του άρθρου 152 ή τα Διοικητικά Δικαστήρια, ακυρώνουν ή επικυρώνουν μιαν απόφαση σε κάποια παρανομία «βάζουν κι αυτοί πλάτη»

Έλεος ! ! !

Δεν είδα όμως καμιά καταγγελία – και πολύ σωστά πράξατε – κατά της Επιτροπής του άρθρου 152 όταν αυτή ακύρωσε την δική μου απόφαση και δικαίωσε τον Δήμο για το θέμα της κατοχής των αξιωμάτων από τους ανεξαρτοποιηθέντες – από κάποιους από εσάς δηλαδή – Δημοτικούς Συμβούλους.

Προς τιμήν του ο Δήμος Βόλου δεν με κατάγγειλε τότε ότι έβαλα πλάτη ώστε να διατηρήσουν οι Σύμβουλοι αξιώματα που δε δικαιούνταν. Όπως και τώρα για την ακύρωση των αποφάσεών του για το Χριστουγεννιάτικο χωριό και για την αγορά του οικοπέδου.

Πραγματικά νοιώθω πως στα δυο αυτά περίπου χρόνια, που ασκώ τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, έπραξα με αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη το Υπηρεσιακό μου καθήκον και σας ευχαριστώ πολύ που με βοηθήσατε να σκεφτώ και να θυμηθώ πως κανείς Δήμαρχος και καμιά αντιπολίτευση, απ’ τους 50 περίπου Δήμους της Αποκεντρωμένης δεν με κατηγόρησε μέχρι σήμερα ότι «έβαλα πλάτη για τη μία ή την άλλη παρανομία».

Κι αυτό με κάνει υπερήφανο γιατί μπόρεσα και προστάτεψα και το κύρος και την αξιοπρέπεια της Υπηρεσίας μου, παρά τα κενά στο νόμο, την απίστευτη γραφειοκρατία, τα οξυμένα προβλήματα  που έπρεπε να λύσουν οι Δήμοι προστρέχοντας πολλές φορές στην υποστήριξη της Διοίκησης.

Με λάθη, με κενά, ή και με παραλείψεις ενδεχομένως. Κανείς μα κανείς όμως – εκτός από εσάς – δεν μου απέδωσε σκοπιμότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Αλλά τίποτα δεν θα κατάφερνα μόνος μου, αν δεν είχα δίπλα μου, άξια στελέχη και υπαλλήλους, διαμάντια της Διοίκησης – που τώρα εσείς λοιδορείτε – και που παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους με ήθος και αξιοπρέπεια.

Τους ευχαριστώ όλους.

Δεν θα επανέλθω.

Απλώς θα σας υπενθυμίσω πως έχω πίσω μου μια 35ετή ιστορία στη Δημόσια Διοίκηση διάφανη και ανοιχτή στην κρίση της κοινωνίας, που δεν θα μου επέτρεπε τώρα πια, ούτε να παρακολουθώ «αποχαυνωμένος» τα γεγονότα, ούτε να βάζω πλάτες σε παρανομίες.

Και να θυμάστε όταν με στοχοποιείτε εκτοξεύοντας εναντίον μου απειλές και κατηγορίες με εκφράσεις συκοφαντικές πως δεν βγήκα από κανένα κομματικό σωλήνα, δεν υπηρέτησα σε κανένα βουλευτικό ή κομματικό γραφείο, δεν εξαρτώμαι από κανέναν, δεν φοβάμαι τίποτα.

Ωστόσο «Καλά Χριστούγεννα» σε όλους μας.