Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για το Σκοπιανό -Ολα όσα έγιναν & ειπώθηκαν






Τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ενημερώνει για το Σκοπιανό, από το πρωί, ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ηδη, από τις 10:30 έχουν πραγματοποιηθεί τα ραντεβού με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ απομένει η ενημέρωση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Χθες ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας από το Νταβός όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ενημέρωσε το πρωί τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ενώ το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δίχασε τους Ελληνες

Πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη συνάντηση η ΕΡΤ δεν έδειξε εικόνα των δύο ανδρών ούτε υπήρξε, ως είθιστε ο ολιγόλεπτος live διάλογος στην αρχή της συνάντησής τους. Προβλήθηκαν μόνοε 2-3 «βουβά» πλάνα δευτερολέπτων και μια εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Μαξίμου και λίγο αργότερα η Γραμματεία του πρωθυπουργού ενημέρωσε πως «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό».

Μετά την 45 λεπτών συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις και κατευθύνθηκε στο γραφείο του στη Βουλή από όπου και έκανε την εξής δήλωση:

«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.

Η πολύ σοβαρή παράλειψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος. 

Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων. 

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά. 

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. 

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

Γεννηματά: Να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Η πρέοδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξςη πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 13:30 προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πορείας της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Στο διάλογο που είχαν Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν:

Φ.Γ.: «Τα παιδιά μου είναι 20, 13 και 12 ετών. Μεγάλωσαν τώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενδιαφέρονται, ρωτούν».

Α.Τ.:«Εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, σχεδόν, που είναι 7,5 ετών».

Και η κυρία Γεννηματά, όπως και ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό δεν έκανε δηλώσεις στις κάμερες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά από το γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μετά τη συνάντηση, από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ αναλυτική συζήτηση», ενώ σημείωναν με νόημα «εμείς είχαμε ήχο πάντως». Σχόλιο που σχετίζεται με το γεγονός ότι από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη μεταδόθηκαν πλάνα δίχως ήχο, έπειτα από αίτημα της ΝΔ.

Η κυρία Γεννηματά στη δήλωσή της  ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μίλησε ακόμη για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία δυσκολεύει την διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος

Με καθυστέρηση ξεκίνησε το προγραμματισμένο για τις 13:30 ραντεβού του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό, καθώς η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά ξεπέρασε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα ο γγ του ΚΚΕ  να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να περιμένει να αποχωρήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η δική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση», σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Τσίπρα, πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους. «Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος», είπε ακόμη.

«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».

Θεοδωράκης: Επικίνδυνο και γελοίο να υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές εντός της κυβέρνησης

Σχεδόν δύο ώρε διήρκεσε το τετ α τετ του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Θεοδωράκης πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 15:00.

Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Θεοδωράκη: «Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση».

«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο».

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκσε δυο ώρες.

«Οπως γνωρίζεται το ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς την άποψή μας για το μακεδονικό», είπε ο κ. Θεοδωράκης στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας παράλληλα με δεσμεύσεις από τη FYROM ότι παραιτείται από τον αλυτρωτισμό για να εξηγήσει στη συνέχεια τη θέση του κόμματό του πως «πρέπει να πάμε σε σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Αρα μπορούμε να πάμε σε πολλές επιλογές καλύτερες από το «Ανω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία». Να είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο και θα είναι μια λέξη και όχι δύο λέξεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ακόμη ότι κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει λύση και ότι υπάρχουν
αρκετά εκκρεμή ζητήματα  με κυρίαρχο  το θέμα του συντάγματος της FYROM
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε και τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο σκοπιανό λέγοντας ότι «ήταν επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια γραμμή από την κυβέρνηση και μια άλλη από τον  υπ. Αμύνης».

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Βασίλη Λεβέντη (17:30).

Πηγή: iefimerida.gr