Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:07
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Σε 12 ανέρχονται τα κρούσματα στη χώρα μας






Σε επιφυλακή βρίσκονται από χθες οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς τα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου έφτασαν τα 12 από 9 που ήταν πριν από τρεις ημέρες.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους Δήμους Μεγαρέων (8), Τανάγρας, Ηλιούπολης Αττικής και Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και οι 11 από τους 12 ασθενείς εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα, ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ ένας εμφάνισε απλό εμπύρετο νόσημα.

Στα Μέγαρα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε ήδη ψεκασμούς για τα κουνούπια, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε έκτακτες δράσεις, όπως επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών για να ελέγχονται αν είναι φορείς του ιού, στοχευόμενους υπολειμματικούς ψεκασμούς σε ευαίσθητα σημεία όπως το νεκροταφείο, στην περιοχή Βλυχό (αγωγός ομβρίων), ενημερώσεις κατοίκων κ.λπ. Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές και θα συνεχίζονται ανά 15νθήμερο ώστε να εξολοθρεύονται οι προνύμφες των κουνουπιών.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται ακόμα δύο από τους ασθενείς, οι εννέα έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ ένα άτομο δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, είπε στο “Έθνος” ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού και ήδη έχουν γίνει συσκέψεις για την επιτήρηση των κουνουπιών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου αυτά έρχονται σε επαφή με αποδημητικά πτηνά, τα οποία κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού. Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, έχει λάβει έκτακτα μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία στις περιοχές αυτές για διάστημα 28 ημερών, ενώ οι μονάδες αίματος, πλάσματος ή αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους τέσσερις δήμους δεσμεύονται. Επίσης, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών ομάδων εθελοντών αιμοδοτών. Η επιδημία, πάντως, είναι απρόβλεπτη και αναμένονται περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Παρότι τα έως τώρα κρούσματα μόλυνσης δεν είναι πολλά, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η πορεία του ιού αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με οροεπιδημιολογική μελέτη του 2010, σε κάθε κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται σε σοβαρές εκδηλώσεις από κεντρικό νευρικό σύστημα αντιστοιχούνε περίπου 140 μολυθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 12 κρούσματα με εκδηλώσεις στο ΚΝΣ που έχουν εμφανιστεί έως τώρα αντιστοιχούν σε 1.680 άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Το 2017 τρεις θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είχαν καταγραφεί μέχρι τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την περσινή επιδημιολογική έκθεση. Και οι τρεις αφορούσαν άτομα άνω των 70 ετών, που εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στη ζώνη κινδύνου η Ελλάδα

Ο ιός ονομάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Παγκοσμίως οι μεγαλύτερες επιδημίες έχουν καταγραφεί σε Ρουμανία, Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποτελεί “κόμβο” στις μεταναστευτικές οδούς των αποδημητικών πουλιών…

Πηγή: Έθνος