Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:11
Κόσμος

Συναγερμός για Β. Κορέα: Ο Τραμπ συγκαλεί εκτάκτως την ομάδα εθνικής ασφαλείας






Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σόντερς.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται», συμπλήρωσε.

Παγκόσμια καταδίκη

Οι αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα ήταν πολλές και καταδίκασαν αυτή την πυρηνική δοκιμή.

«Η Βόρεια Κορέα έκανε ένα μείζον πυρηνικό τεστ. Οι λέξεις και οι πράξεις του εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις ΗΠΑ», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μάλιστα, σε τρία tweets, ο κ. Τραμπ αποκάλεσε την Β. Κορέα «κράτος αλήτη» το οποίο έγινε «μια μεγάλη απειλή και πονοκέφαλος για την Κίνα [τον βασικό της σύμμαχο], η οποία προσπαθεί να την βοηθήσει αλλά χωρίς επιτυχία».
Ο κ. Τραμπ τα’βαλε και με την Νότια Κορέα η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. «Η Νότια Κορέα αντιλαμβάνεται, όπως τους έχω πει, ότι ο κατευναστικός λόγος του με την Βόρεια Κορέα δεν θα λειτουργήσει, δεν καταλαβαίνουν παρά ένα μόνο πράγμα!», έγραψε.

Η κυβέρνηση της Κίνας, ένας από τους σπάνιους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, κάλεσε τον γείτονά της να βάλει τέλος στις «κακές» πρωτοβουλίες. Το Πεκίνο επεσήμανε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις που προβλέπονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Η Γαλλία επίσης καταδίκασε τις πράξεις της Βόρειας Κορέας. Κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν «πολύ γρήγορα» σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Βόρεια Κορέα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι πρέπει να σκληρύνουν τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

 

Δοκιμή βόμβας υδρογόνου

[Η φωτό δεν χρονολογείται, την μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου]

Παγκόσμιος τρόμος επικράτησε την Κυριακή, 3 Σεπτέμβρη, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου (H), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ ποστήριξε ότι έχει αναπτύξει μια πιο προηγμένη πυρηνική βόμβα με «μεγάλη καταστρεπτική δύναμη». Aς σημειωθεί ότι η βόμβα Η είναι πολύ πιο ισχυρή από την πυρηνική βόμβα (Α).

[Φωτογραφία από δοκιμή βόμβας υδρογόνου, από τις ΗΠΑ, το 1952, στον Ειρηνικό]

 

Η σημερινή δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ μιας βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA).

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

«Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.

Μάλιστα η Πιονγιάνγκ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιόνγκ Ουν επιθεωρώντας την «βόμβα υδρογόνου» η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο με δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

 

Σεισμός στη Β. Κορέα από την δόνηση

Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945.

Οι δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο Β. Κορέαισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων

«Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

 

Ιαπωνία: Απόλυτα απαράδεκτη ενέργεια

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» ενέργεια την νέα πυρηνική δοκιμή που φαίνεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Πριν την πιθανή πυρηνική δοκιμή ο κ. Άμπε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τάρο Κόνο δήλωσε ότι από την ανάλυση του Τόκιο προκύπτει πως ο σεισμός 6,3 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα στην Κορεατική Χερσόνησο οφείλεται με βεβαιότητα στην έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: iefimerida.gr