Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 08:33
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τραπεζών –Θα παρουσιάσει το σχέδιο για την μείωση των «κόκκινων» δανείων






Ισχυρές προσδοκίες στις τράπεζες, την επενδυτική κοινότητα αλλά και την κυβέρνηση για την οριστική επίλυση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr σήμερα στις 17.30 ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας μαζί με επιτελικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank και θα τους παρουσιάσει τη δομή και τις τεχνικές του σχεδίου για την μεταφορά «κόκκινων» δανείων άνω των 40 δις. ευρώ σε ειδικό όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το σχέδιο της ΤτΕ, που περιλαμβάνει την μεταφορά αναβαλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ και «κόκκινων» δανείων 40 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών, προκύπτει μια μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών ωστόσο αυτή είναι μικρή και απολύτως διαχειρίσιμη  για όλες τις τράπεζες και το σημαντικότερο δεν θα υπάρξει επίπτωση στους μετόχους καθώς δεν θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Το σχέδιο της ΤτΕ σε συνδυασμό με το σχέδιο του ΤΧΣ, σχέδιο που πλέον περνά στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και της JP Morgan που θα «τρέξει» τη διαδικασία, θα οδηγήσουν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%.

Πηγές που παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία εκτιμούν ότι από την συναλλαγή για την μεταφορά θα μειωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) και των τεσσάρων συστημικών ωστόσο η μείωση δεν ξεπερνά τις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες ενώ καμία τράπεζα δεν θα βρεθεί, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με μονοψήφιο δείκτη CET1. Όπως σημειώνουν πρόκειται για μια ήπια επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με άνεση με την έκδοση υβριδικών τίτλων. Σε ότι αφορά τη δυσκολία πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές, όπως αποτυπώθηκε στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνουν ότι η δυσκολία οφείλεται στην ανησυχία που προκαλεί τόσο το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και το ύψος του αναβαλόμενου φόρου ζητήματα που αντιμετωπίζονται με το σχέδιο της ΤτΕ. Με καθαρούς ισολογισμούς, απαλαγμάνους από τα κόκκινα δάνεια, εξασφαλισμένη την επιτυχία των στόχων μείωσης, και με πολύ κσλύτερης ποιότητας κεφάλαια οι τράπεζες θα μπορέσουν με άνεση να προχωρήσουν σε εκδόσεις υβριδικών κεφαλαίων, αναφέρουν. Προσθέτουν ότι ακόμα και αν μια τράπεζα επιλέξει αύξηση κεφαλαίου αυτή θα γίνει σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καθώς θα είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τα «κόκκινα» δάνεια».

Το σχέδιο της ΤτΕ λύνει και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου καθώς για να κάνουν χρήση του σχετικού φορολογικού πλεονεκτήματος οι τράπεζες θα έπρεπε να επόμενα χρόνια να πετύχουν κερδοφορίες της τάξης των 40 δισ. ευρώ, επίπεδο που θεωρείται εκτός πραγματικότητας.

Τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών το σχέδιο της ΤτΕ, σε συνδυασμό με το ΑPS του ΤΧΣ αλλάζει άρδην τα δεδομένα στα «κόκκινα» δάνεια καθώς δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες άμεσα να πετύχουν τους στόχους μείωσης και μάλιστα να τους ξεπεράσουν κατά πολύ. Αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο που δεν οδηγεί σε dilution, δηλαδή μείωση του ποσοτού συμμετοχής των μετόχων των τραπεζών, από την ενεργοποίηση του DTC δηλαδή την έκδοση μετοχών για την λογιστικοποίηση του αναβαλόμενου φόρους. Η επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέψουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις υβριδικών τίτλων.

Η απελευθέρωση των τραπεζών από το μέγα πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να επικεντρωθούν σε αναπτυξιακές εργασίες, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που είναι απολύτως απαραίτητο για την τόνωση της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το σχέδιο της ΤτΕ

Όπως έγραψε χθες το economistas.gr το σχέδιο της ΤτΕ έχει ως εξής:

1. Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα μεταφέρουν σε ένα ειδικό όχημα, ένα SPV, αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Από τη μεταφορά του DTC μειώνονται ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

2. Το SPV με βάση την συνολική λογιστική αξία των NPEs θα προχωρήσει στην έκδοση τριών τύπων ομολογιακών τίτλων mezzanine, senior και junior. Το μεγαλύτερο μέρος των  mezzanine τίτλων όπως και μέρος των senior τίτλων θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές ενώ οι junior τίτλο θα μεταφερθούν στις τράπεζες.

3. Το SPV αναλαμβάνει την διαχείριση των NPE μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάκτησης «κόκκινων» δανείων. Εάν οι ανακτήσεις είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που ανήκει στην SPV μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Έτσι εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές, που θεωρείται ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές.

Τις επόμενες ημέρες στελέχη της ΤτΕ θα βρεθούν στη Φραγκφούρτη όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το σχέδιο και οι τεχνικές λεπτομέρειες. Για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την υλοποίησή του. Σημειώνεται ότι το σχέδιο έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.