Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 13:28
Ελλάδα

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: «Οχι» σε Τσίπρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ






Δεν είχε τα προσδοκόμενα από τον πρωθυπουργό αποτελέσματα συναίνεσης το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Επισήμως, η ατζέντα περιελάμβανε το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πρόταση Τσίπρα για δύο επιτροπές

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του κάθε κόμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Οσο για το Ποτάμι, κι αυτό με τη σειρά του είναι αρνητικό στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ αφήνει ένα «παράθυρο» όσον αφορά την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά έκανε ο Πλακιωτάκης και απέρριψε τις προτάσεις

Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

«Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να «μην πετροβολούν τον Τσίπρα, γιατί ακόμα δεν έχει φυγει το Grexit από το τραπέζι».

Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς. Δεν νοείται να μην είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».

πεισόδιο Γεροβασίλη- Κουμουτσάκου

Οταν έκλεισαν οι πόρτες, στις 12:15, προκειμένου να ξεκινήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, έξω έμειναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Εκεί εκτυλίχθηκε και ένα επεισόδιο ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε στους δημοσιογράφους με ποιες θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση στη συζήτηση- σημειώνοντας πως δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία για το ασφαλιστικό και τονίζοντας «για τον εθνικό διάλογο δεν θα ενημερώσουμε την Τρόικα»- όταν παρενέβη ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η δημιουργία κλίματος είναι υπονομευτική. Πρέπει να σεβαστούμε την υπό εξέλιξη διαδικασία, ερχόμαστε για να ακούσουμε», είπε φανερά εκνευρισμένος, ενώ σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Τέρενς Κουίκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά- επίσης σε έντονο ύφος- «είναι τραγική αυτή η συμπεριφορά από έναν διπλωμάτη», με τον κ. Κουμουτσάκο να του απαντά «Σε παρακαλώ μην με διακόπτεις».

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ενημέρωνε για τα ήδη εξαγγελθέντα και συμπλήρωσε «Δεν έκανα προσπάθεια χαλιναγώγησης των δημοσιογράφων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ούτε το επεδίωκα».