Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:37
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλαλητήριο: Οργή για τα επεισόδια -Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες [εικόνες & βίντεο]






Μεγάλης έκτασης ήταν τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν την ώρα του ειρηνικού συλλαλλητηρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ακραία στοιχεία -σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ακροδεξιοί – προκάλεσαν έντονα επεισόδια στον Αγνωστο Στρατιώτη και στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Τα ΜΑΤ έκαναν εκταταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κόσμος στο πάνω μέρος της πλατείας.

Τουλάχιστον 46 τραυματίες από τα επεισόδια

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν 46 τραυματίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και 24 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουν διακομιστεί τέσσερις με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρεις έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό, ανάμεσά τους ο άντρας που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και ο φωτορεπόρτερ, που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε 15 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου.

Μητσοτάκης: Εριξαν χημικά σε οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένους -Θα αναζητηθούν ευθύνες

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία και τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Kάλεσε τον πρωθυπουργό και τους «πρόθυμους» να ακούσουν την φωνή του λαού κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «η υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι» και προειδοποίησε: «Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει τέλος, ότι στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους.

Η κυβέρνηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση. Σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο.

Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια: Πρόκειται για συμφωνία που ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους.

Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει.

Πριν το χάραμα είναι το πιο βαθύ σκοτάδι. Και η κυβέρνηση Τσίπρα είναι στην πιο σκοτεινή στιγμή της θλιβερής διαδρομής της. Αλλά η μέρα που θα χαράξει μια νέα φωτεινή εποχή για τους Ελληνες δεν αργεί.

Σύντομα, με την απόφαση του λαού, θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα εθνική υπερηφάνεια, σταθερότητα και, κυρίως, αξιοπρέπεια».

ΝΔ: Σε πανικό η κυβέρνηση, έριξε μεγάλες ποσότητες χημικών στους πολίτες

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ για την αλόγιστη χρήση χημικών στο συλλαλητήριο και ζήτησε την παραίτηση της Ολγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα.

Από την Πειραιώς τονίζουν ο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έδειξε το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο, αφού έριξε μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.
Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν  ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν».

Μαξίμου: Η ΝΔ ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία απαντά το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είδε ότι για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε τη παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν», προσθέτει.

Το χρονικό των επεισοδίων

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κάνει «ντου» στο προαύλιο της Βουλής. Κραδαίνοντας ψαλίδες, έκοψαν τα κάγκελα και επιτέθηκαν με λοστάρια κατά των ΜΑΤ, ενώ ορισμένοι εξαπέλυαν ευθείες βολές με αυτοσχέδια όπλα. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος.

Η χρήση των δακρυγόνων μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν εκτεταμένη, τόσο στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος όσο και σε άλλα σημεία, όπως στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Β.Σοφίας.

Διαδηλωτές πανικόβλητοι έτρεχαν αριστερά και δεξιά για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα.

Εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής με ηλικιωμένους να καταρρέουν και να πέφτουν λιπόθυμοι.

Τα ΜΑΤ επέλεξαν να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος για να καταστείλουν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι (οι οποίοι τους επιτέθηκαν με λοστάρια), με αποτέλεσμα το πλήθος έντρομο να τρέχει αριστερά και δεξιά για να μπορέσει να πάρει ανάσα.

Ηλικιώμενοι, ρασοφόροι αλλά και νεότεροι, έψαχναν να βρουν λίγο νερό για να ρίξουν στο πρόσωπό τους, έβαζαν στα πρόσωπό τους τα ρούχα τους για να μπορέσουν να πάρουν ανάσες, ενώ κατά πληροφορίες ηλικιωμένες λιποθύμησαν και υπάρχουν και τραυματίες.

Η αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι υπάρχουν και τραυματίες αστυνομικοί, δεν λένε όμως κουβέντα για την επιλογή τους να ρίξουν δακρυγόνα μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και μάλιστα ενώ στο πλήθος υπήρχαν ηλικιωμένοι και παιδιά.

Χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών έκανε η Αστυνομία και στις 15:40, στα πλαϊνά της Βουλής, στο ύψος των λουλουδάδικων, χωρίς κανένα απόλύτως λόγο, όπως καταγγέλουν διαδηλωτές στο iefimerida.

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άνοιξε τις πόρτες του προκειμένου να βρουν καταφύγιο διαδηλωτές που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με μια ηλικιωμένη ημι-λιπόθυμη.

ΕΛΑΣ: Κάναμε χρήση ενδεδειγμένων μέσων απώθησης

Την ίδια ώρα η αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραυματίες αστυνομικούς, λέγοντας ότι είναι 10 και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την -αδικαιολόγητη- χρήση χημικών λέγοντας ότι η ομάδα των κουκουλοφόρων που τους επιτέθηκαν τους χτύπησε με καδρόνια, μάρμαρα και λοστάρια. Υποστηρίζουν ότι ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον κόσμο και τότε έλαβαν την οδηγία από τους ανωτέρους τους για χρήση χημικών. Υποστήριξαν ακόμη ότι δέχθηκαν επίθεση και με φωτοβολίδες από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη».

Οπως αναφέρει η ΕΛΑΣ «κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών».

Για να καταλήξει η ΕΛΑΣ: «Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Μαξίμου: Ακραίοι και χρυσαυγίτες προκάλεσαν τα επεισόδια

Σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τα επεισόδια σε ακραία στοιχεία και χρυσαυγίτες. «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία»» αναφέρει το Μαξίμου και καταλήγει: «Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

Επτά συλλήψεις -Μετά τη βροχή από δακρυγόνα

Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε από την αλόγιστη χρήση χημικών που έκαναν τα ΜΑΤ, οι αστυνομικές δυνάμεις απομόνωσαν κάποιους από τους κουκουλοφόρους και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Τούρκοι και μία Γερμανίδα.

Την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή συνεχιζόταν με μειωμένη ωστόσο ένταση ο πετροπόλεμος και ο κλεφτοπόλεμος, ανάμεσα σε κουκουλοφόρους -ήταν φανερό πως δεν είχαν καμία σχέση με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – και σε αστυνομικούς.

Επίθεση κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ -Ενας τραυματίας

Συντονισμένη επίθεση από κουκουλοφόρους σε φωτογράφους και δημοσιογράφους σημειώθηκε στην πλατεία Συντάγματος.

Ενας φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι και είναι γεμάτος αίματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον χτύπησαν, του πήραν τον εξοπλισμό και τον παράτησαν αιμόφυρτο.

Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Από την επίθεση υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματισμένοι δημιοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

Δείτε τις εικόνες που απαθανάτισε ο Γιάννης Λιάκος και το Intimenews:

Πηγή:  iefimerida.gr