Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:31
Τοπικά

Συγκέντρωση και πορεία, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, από σωματεία και φορείς του Βόλου για το Πολυτεχνείο






Σωματεία και φορείς που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου, και στην πορεία που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου Μαγνησίας, το Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών-ών Μαγνησίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Σκοπέλου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, οι Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μετά τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική πρωτοβουλία για το ζήτημα των ΣΣΕ που πάνω από 530 συνδικάτα υπέγραψαν κοινό κείμενο και μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 17 και 18 Οκτώβρη διεκδίκησαν: την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Με παρακαταθήκη τη μεγάλη πανθεσσαλική κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη των 52 εργατικών σωματείων, αγροτικών ομοσπονδιών, συλλόγων ΕΒΕ και φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην ανεργία και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, στην οποία πήραμε μέρος.
Συνεχίζουμε αγωνιστικά, δυναμικά!
Καλούμε στον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, σταθμό στην πάλη μας για δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, νέο και νέα που βρίσκεται στα θρανία να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της πάλης, την υπεράσπιση της ζωής μας κόντρα σε όσους στηρίζουν το δρόμο των μονοπωλίων, που ψήφισαν και στηρίζουν τα μνημόνια και τους χρήσιμους στυλοβάτες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις παρατάξεις τους σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) που συγκροτούν τις γνωστές συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Κόντρα σε όσους με δήθεν αντιπολιτευτικό λόγο απέναντί τους, τους δημιουργούν ακροατήρια, καταλήγουν να κάνουν πορείες αγκαζέ μαζί τους.
Φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μία γιορτή. Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία που κορυφώθηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου μας δίνει πολύτιμα διδάγματα, μας δείχνει το σημερινό δρόμο του αγώνα.
Απομονώνουμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, νοσταλγό της Χούντας, ακριβώς επειδή ως μαντρόσκυλο του συστήματος και των εργοδοτών εξυμνεί ένα καθεστώς τρόμου, με φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια για το λαό. Ήταν και είναι εχθροί του λαού και των παιδιών του. Έξω οι φασίστες από τα σωματεία, τα σχολεία, τις σχολές και τις γειτονιές!
Τα αιματοβαμμένα συνθήματα στις πύλες : «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», μένουν ζωντανά στη σύγχρονη πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη βαθύτερη συμμετοχή της χώρας στους ανταγωνισμούς της περιοχής τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση για δικό τους λογαριασμό βάζει το λαό σε επικίνδυνα σενάρια, φέρνει τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πάνω από τη χώρα μας. Κρατάει εγκλωβισμένους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, βάζει τις ΜΚΟ να κάνουν μπίζνες πάνω στην ανάγκη και τα βάσανά τους.
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται από κοινού κυβέρνηση και κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου μαζί με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έρχεται μόνο μέσα από τους πολέμους, την προσφυγιά, τους υποκατώτατους μισθούς, τη μαζική ανεργία, την 3ωρη και 4ωρη εργασία, την κακοπληρωμένη δουλειά των προγραμμάτων, τη διαχείριση με ψίχουλα της φτώχειας.
Για το λόγο αυτόν παράλληλα εξαπολύουν νέο οδοστρωτήρα σε ότι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα και απαιτούν σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη «διαπραγμάτευση». Ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις.
Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς! Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά τους, τις συμφωνίες τους. Μπαίνουμε γρήγορα στη μάχη της προετοιμασίας, της ενημέρωσης, της επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη και της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων στις 24 Νοέμβρη.
Παλεύουμε για:

• Απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ! Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
• Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες για τους πρόσφυγες (Δουβλίνο, συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κτλ.). Να δοθεί δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης για όλους τους πρόσφυγες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Έξω οι ΜΚΟ! Άμεσα μέτρα για τους πρόσφυγες στο Μόζα!

• Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων.
• Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.
• Αποκατάσταση όλων όσων μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δυναμώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
• Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις μεγάλες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο.
• Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
• Μέτρα προστασίας των ανέργων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, 600 ευρώ το μήνα.

• Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Αύξησή του στις 20.000, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
• Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και στέγης. Άμεση διαγραφή τμήματος των χρεών, τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

• Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.
• Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ΤΩΡΑ χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία.
• Ούτε 1 ευρώ για τη μόρφωσή.
• Να γίνει τώρα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.
• 20 μαθητές ανά τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
• Δωρεάν-ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές.
• Εισαγωγικές εξετάσεις, χωρίς αριθμητικό περιορισμό, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.
• Να μείνει στα χαρτιά το σχολείο – έκτρωμα που ετοιμάζουν. Πάρτε το πίσω!
• Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των φοιτητών! Καμία επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές!
• Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους!
• Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα – δίδακτρα! Να αξιοποιηθούνε αναξιοποίητα κτίρια όπως το ξενοδοχείο Γαλαξίας για να γίνουν εστίες, να μετακινούνται όλοι οι φοιτητές δωρεάν με το πάσο τους.
• Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
• Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτιριακές δομές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών. Να φτιαχτεί κτίριο για τους Μηχανολόγους Μηχανικούς και τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς.
• Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά! Καμία απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο των αποφοίτων καθηγητικών σχολών!