Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:13
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο 10,5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο με 9,8% το Κίνημα Αλλαγής






Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 35,4% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος έναντι 24,9% για το κυβερνητικό κόμμα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Τα Νέα». .

Διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,8%) υπερβαίνοντας στη νέα μέτρηση τα ποσοστά που συγκέντρωναν μέχρι πρότινος μαζί η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι, ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως και ο κύκλος κινητοποιήσεων που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς, τις διατάξεις για τις απεργίες κ.ά., προσφέρουν ζωτικό χώρο σε μικρότερα κόμματα (όπως η Ενωση Κεντρώων) ή εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς (όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση).

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων, ως προς την εκτίμηση ψήφου:
ΝΔ: 35,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 24,9%

Κίνημα Αλλαγής: 9,8%

ΚΚΕ: 6,9%

Χρυσή Αυγή: 6,6%

Ένωση Κεντρώων: 3,2%

ΑΝΕΛ: 2,7%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%

Ελληνική Λύση: 1,9%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%

Άλλο: 4,6%

Το 61% υπέρ δημοψηφίσματος για Σκοπιανό
Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θέλει το 61% των Ελλήνων πολιτών, αν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για τα ΝΕΑ.

Το 50% εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβαστική λύση. Αντίθετη άποψη έχει το 44%.

Όσον αφορά στην ονοματολογία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, άνω του 77% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι απορρίπτουν έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Τονίζουν ότι δε θεωρούν αποδεκτό κανένα από τα τρία ονόματα που έχουν ακουστεί και περιλαμβάνουν, όπως Άνω Μακεδονία (οχι 78%), Νόβα Ματσεντόνιγια (όχι 77%) και Νέα Μακεδονία (όχι 82%).

Πηγή: The TOC