Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:03
Τοπικά

Αξιοποίηση των αποθηκών του Τελωνείου σε συνεργασία μεταξύ Δήμου Βόλου – ΟΛΒ






Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τον ΟΛΒ ΑΕ για την αξιοποίηση των δύο διατηρητέων θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου.

Η τελική πρόταση για την αξιοποίηση των δύο αποθηκών , εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες από τον ΟΛΒ ΑΕ, καθώς και η μορφή της συνεργασίας με τον ΟΛΒ ΑΕ , θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική τους έγκριση.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με έγγραφό του στις 13-11-2017 και με αριθμό πρόσκλησης 83/ΟΠΣ 2419, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας», καλεί τους δήμους της χώρας να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ανωτέρω πρόσκληση.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να εμπίπτουν στο αντικείμενο και τους στόχους της Δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος των Δήμων. Ως τέτοιο κτιριακό απόθεμα νοείται ένα εύρος κτιρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί και που , στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από τους αρχικά προβλεπόμενους.
Σύμφωνα με την εισήγηση της γενικής Διεύθυνσης του Δήμου, στο συγκεκριμένο κτιριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται ανενεργά κτίρια όπως: Βιομηχανικά, ΞΕΝΙΑ, Νοσοκομεία, Στεγασμένες Αγορές, Αποθήκες, Στεγασμένες Στοές, Δημοτικά Λουτρά, Δημοτικά Σφαγεία, Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις, Δικαστικά Μέγαρα και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.
Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις σε ανενεργά κτίρια ή κτίρια που ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειάς τους , έως 20% , έχει υφιστάμενη χρήση και με την παρέμβαση θα αποκτήσει χρήση το σύνολο της επιφάνειάς του.