Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 00:00
Τοπικά

Στο λιμάνι του Βόλου έδεσε η φρεγάτα Ύδρα – Μέχρι και αύριο το βράδυ θα είναι επισκέψιμη στο κοινό






Κατέπλευσε, λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, στο λιμάνι του Βόλου η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Ύδρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται μπροστά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο και θα μπορεί το κοινό να την επισκέπτεται μέχρι και αύριο το απόγευμα.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», δεν επέτρεψε στον κυβερνήτη του πλοίου, αντιπλοίαρχο Σταύρο Πολυδώρου να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, ούτε να γίνει κάποια φωτογράφηση από το κατάστρωμα του πλοίου.Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε, προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το πλοίο είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200, που ναυπηγήθηκε στο Αμβούργο και εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1992, έχει μήκος 117 μ., πλάτος 14,8 μ. μέγιστο βύθισμα 6,5 μ.Το πλήρωμά του αποτελούν περίπου 200 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναυτοδίοποι και είναι μικτό.Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 32,4 κόμβων και μέγιστη αυτονομία με ταχύτητα 16 κόμβων 4100 ναυτικά μίλια. Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα και έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί με υποβρύχια, με αεροσκάφη και με στόχους επιφανείας, να κάνει ηλεκτρονικό πόλεμο και να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες δυνάμεις και γενικά να καλύψει όλο το εύρος των αποστολών ενός πολεμικού πλοίου. Το όνομα του προέρχεται από το νησί Ύδρα οι κάτοικοι του οποίου κατά τον αγώνα του 1821 αφού εξόπλισαν τον αξιόλογο ιστιοφόρο τους Στόλο τον διέθεσαν για να αποκτηθεί η θαλάσσια κυριαρχία στο Αιγαίο.