Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 20:35
Τοπικά

Στο Ισραήλ τα μήλα Ζαγορίν






Είσοδο στην αγορά του Ισραήλ για τον αγροτικό συνεταιρισμό Ζαγοράς και τα μήλα Ζαγορίν. Την ερχόμενη εβδομάδα φεύγει το πρώτο φορτίο για το μακρινό Ισραήλ, μετά από εμπορική συμφωνία που οριστικοποιήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη με χονδρέμπορο της περιοχής, ο οποίος συνεργάζεται και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η νέα εμπορική συμφωνία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η εμπορική σεζόν για το συνεταιρισμό που έχει ήδη στείλει 700 τόνους μήλα στην Αίγυπτο και πρόκειται να διαθέσει και ποσότητες μήλων στην Κύπρο, μέσω συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς, μήλα Ζαγορίν διατίθενται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε επαρχιακές πόλεις.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς, Διονύση Βαλασσά, για την ώρα η ροή είναι ικανοποιητική. «Εχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα μήλα Ζαγορίν είναι μεν τα ποιοτικότερα, αλλά είναι και πιο ακριβά και αυτό επηρεάζει την κατανάλωση σε εποχή οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι φέτος η παραγωγή μήλων κινήθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αν και με την έναρξη της συγκομιδής υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά ένα έως δύο τόνους.

Συνολικά έγινε συγκομιδή 12,5 εκατομμυρίων κιλών, για τα οποία οι παραγωγοί έχουν εισπράξει προκαταβολές και η εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί η εμπορική σεζόν.

Η εμπορία έχει ξεκινήσει τον τελευταίο ένα μήνα περίπου και οι τιμές στη χονδρική κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα: περίπου 1 έως 1,30 ευρώ ανά κιλό για την κατηγορία ποιότητας extra, 0,90 ευρώ/κιλό για τη μεσαία κατηγορία και 0,80 ευρώ το κιλό για τη χαμηλή κατηγορία.