Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 20:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βερολίνο για τον μποναμά ο Τσίπρας -Ξεκάθαρη η Μέρκελ, τον παραπέμπει στους θεσμούς






Καθοριστικό, αλλά χωρίς πολλές προσδοκίες, για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να αποβεί το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη 1.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής στη Γερμανία είναι «να λυθεί η παρεξήγηση» για τις παροχές με την Αθήνα να ελπίζει πως το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει για πολλοστή φορά τη συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών.

Παράλληλα ακόμα ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Πάντως η Ανγκελα Μέρκελ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα μιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά δεν θα είναι αυτή που θα διαπραγματευτεί μαζί και τον παραπέμπει στους Θεσμούς.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό των καθυστερήσεων, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την κάνει να βυθιστεί σε αχαρτογράφητα νερά και με δεδομένο ότι επικρατεί η απόλυτη σύγχυση ως προς το πότε θα μπορέσει τελικά να επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να βρεθεί πολιτική λύση και τείνει χείρα βοηθείας στην Καγκελάριο.

 

Με τρεις φακέλους ο Τσίπρας στην Μέρκελ

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν κατ’αρχήν οτι η συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές θα ειναι εφ’όλης της ύλης: τόσο για θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα και στα δημοσιονομικά, καθώς και στο προσφυγικό.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο iefimerida στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι:

  • να πιέσει και να καταστήσει για άλλη μια φορά σαφές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για το 2019, όπως ζητά το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν.
  • να εξηγήσει- μετά την αντίδραση Σόιμπλε- ότι υπάρχει πλήρης συμβατότητα των παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους και να διαβεβαιώσει πως σε καμία περίπτωση δεν εκτροχιάζεται το πρόγραμμα. Είναι προφανές άλλωστε πως και η Καγκελάριος θα περιμένει διευκρινήσεις από τον επισκέπτη της.
  • να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Σε περίπτωση που υπάρξει πάντως πολιτική λύση και ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση- επιθυμία που εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός- τότε η κυβέρνηση θα έχει πάρει μια βαθιά ανάσα και βέβαια θα έχει κερδίσει πολιτικό χρόνο για κάλπες από το Φθινόπωρο του 2017 και μετά.
Στην αντίθετη περίπτωση, το κυβερνητικό αφήγημα για δίκαιη ανάπτυξη και έξοδο της χώρας στις αγορές το 2017 θα έχει καταρρεύσει. Κλίμα αβεβαιότητας θα υπάρξει και στην οικονομία και προφανώς θα οδηγηθεί σε κάλπες εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς.

 

Ξεκάθαρη η Μέρκελ -Φρενάρει τις προσδοκίες πριν από τη συνάντηση

Mπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ποντάρει στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για λύση με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, 24 ώρες πριν συναντηθούν, τον παρέπεμψε στους θεσμούς.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ερωτηθείσα για τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό τόνισε πως θα συζητήσουν το θέμα του ESM και του παγώματος των μέτρων για το χρέος, ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα διαπραγματευτεί μαζί του. «Η διαπραγμάτευση είναι θέμα του Eurogroup και των θεσμών» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

 

Οι υπόλοιπες συναντήσεις

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Aναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

  • 12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
  • 12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
  • 15:00-16.00 Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
  • 16:45-17.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων

(Οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης)

 

Ποιοι συνοδεύουν τον Τσίπρα

Τον πρωθυπουργό  στο Βερολίνο συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών υποθέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού Τάκης Παυλόπουλος.

Πηγή: iefimerida.gr