Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στον αέρα» ο διάλογος με τους αγρότες






Χωρίς τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την επιτυχία της, εκδηλώνεται σήμερα η κυβερνητική προσπάθεια για διάλογο με τους αγρότες – η πρώτη σοβαρή επαφή μεταξύ των δύο μερών από το ξέσπασμα των αγροτικών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση δεν συζητά καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, παρότι τα μπλόκα της Νίκαιας ζήτησαν μετάθεση του ραντεβού με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη, ενώ εκείνα των Τεμπών, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ουσία των συζητήσεων.

Αγρότες από πολλά αγροτικά μπλόκα διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ’ αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τους εκπροσώπους των αγροτών στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου και η πρόσκληση είναι δεδομένη, με τους αγρότες να έχουν πλέον την ευθύνη της θετικής ή αρνητικής ανταπόκρισης σε αυτή. Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε χθες βράδυ ότι το ραντεβού θα γίνει κανονικά και, ουσιαστικά είπε ότι όποιος θέλει προσέρχεται. «Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016» σημείωσε σε δήλωσή της και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Οι βελτιωτικές προτάσεις

Η κυβέρνηση ετοίμαζε χθες πυρετωδώς μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις, ώστε να πειστούν οι αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μέχρι αργά το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει την τελική κυβερνητική πρόταση σήμερα στους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών.

Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών-παροχών, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αυτονόμηση του ΟΓΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου θεωρεί ότι με τις νέες προτάσεις υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης, εφόσον όλες οι πλευρές επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό – φορολογικό. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αγορές, την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος κ.ά., ενώ σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εκτίμησε χθες ότι «θα γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι αυτό που θα κάνει είναι μια προσπάθεια εξάντλησης όλων των περιθωρίων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Άρνηση και επιφυλάξεις από τους αγρότες

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, διαμήνυσε ότι αν η συνάντηση δεν γίνει κάτω από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ομάδα που θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, δεν σκοπεύουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης. Σημειωτέον ότι αντιπροσωπεία πέντε αγροτών μεταβαίνει στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά άλλα στελέχη του μπλόκου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη σύνθεση τη ομάδας αυτής.

Η ομάδα της Νίκαιας που εκπροσωπεί 69 μπλόκα είχαν ανακοινώσει ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη. «Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.  Τόνισε δε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

 

Πηγή: protothema.gr