Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 23:57
Τοπικά

Στις καλένδες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού






Στις καλένδες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί, καθώς η κυβέρνηση προϋπολόγισε έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο μέσα στο 2018. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, δήλωσε σήμερα από το Βόλο, ότι μπορεί να είχαμε δεσμευτεί για την κατάργησή του στο τέλος του 2017, συνδέοντας το συγκεκριμένο χρόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγοσης. “Αντιλαμβάνεστε ότι η δέσμευση γενικότερα ισχύει”.

Από την επίσκεψη στην ΕΒΟΛ

Ο κ. Αποστόλου παρέστη σήμερα στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία και στελεχών της Ευρωπαίκής Ένωσης στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά Βόλου. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την απορροφητικότητα των δράσεων του προγράμματος και εξήγγειλε δύο νέες δράσεις.
Ανέφερε ότι οι δράσεις του προγράμματος μαζί με τα μέτρα ανέρχονται σε 45 και το υπουργείο έχει δεσμεύσει το 55% των πόρων του προγράμματος ενώ η απορροφητικότητα ανέρχεται στο 29%. Μάλιστα επισήμανε ότι η απορροφητικότητα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επισήμαναν και στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και αυτός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. “ Φθάσαμε σε σημείο να συμβάλλουμε στην γενικότερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ . Δεν εφησυχάζουμε, αλλά προχωρούμε, έχουμε χρόνο και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η απορρόφησή μας να έχει αποτέλεσμα, δηλαδή μέτρα που προκηρύξαμε όπως αυτό σήμερα”. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα σχέδια βελτίωσης 316 εκ. ευρώ, αλλά και στο μέτρο που αφορά τη στήριξη των ομάδων παραγωγών, καθώς όπως τόνισε, “σε μια περίοδο όπου η συνεργατικότητα είναι αυτή που έχει σημασία, αυτός ερχόμαστε και εμείς να ενισχύσουμε”.

Δεν ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια των Συνεταιρισμών

Ερωτηθείς ο κ. Αποστόλου για τα κόκκινα δάνεια των συνεταιρισμών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Από τα στοιχεία όμως που έχουμε διαπιστώνεται ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, σε σχέση με τα νούμερα που έχουν ακουστεί για μισό δις. Έχουμε χρόνο ακόμη. Θα κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια απομείωσης που ουσιαστικά θα ανακουφίσουμε το χώρο” επισήμανε.

Επίσκεψη στην ΕΒΟΛ

Ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε σήμερα το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ και επισήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις συνεργατικές προσπάθειες. “Οι ρυθμίσεις που έχουμε φ΄ρει για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άρμεξης του γάλακτος, για τη χώρα προέλευσης του κρέατος, τονώνουν τον κλάδο. Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτες αυτούς που ήδη, αυτό που φέραμε εμείς τώρα ως νομοθετική ρύθμιση, το εφαρμόζουν ήδη. Είμαστε σε μια γαλακτοβιομηχανία που προστατέυει τον έλληνα κτηνοτρόφο γιατί αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων με τα στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης που πέτυχε τόσα πολλά” επισήμανε.

Ο κ. Αποστόλου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο για τη λειτουργία της συνεταιριστικής οργάνωσης, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η σημερινή ήταν μια επίσκεψη που όφειλε να κάνει εδώ και καιρό. Όπως ανέφερε, η ΕΒΟΛ είναι μια γαλακτοβιομηχανία που προστατεύει τον Έλληνα κτηνοτρόφο όχι μόνο από πλευράς τιμών, αλλά και από πλευράς αγοράς της παραγωγής του. «Είναι μια μονάδα που δένει με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς για την κτηνοτροφία» είπε χαρακτηριστικά.