Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 07:52
Θεσσαλία

Στη φυλακή και ο δεύτερος ιερέας των Φαρσάλων






Στη φυλακή οδηγήθηκε και ο δεύτερος ιερέας των Φαρσάλων που κατηγορούνταν για την υπόθεση της εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω πλαστών μισθοδοτικών καταστάσεων για ιερείς, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, χθες το απόγευμα.

Ο εν λόγω καταδικάστηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε έξι χρόνια κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικά κάτι που του στερεί την προσωπική ελευθερία, την οποία διατηρούσε μετά και την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου λόγω της αναστέλλουσας δύναμης που είχε η έφεσή του.

Έτσι ακολούθησε το δρόμο του άλλου ιερέα, κατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση (για δύο πράξεις απάτη και πλαστογραφία) που εν τέλει καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά και αυτός, αλλά ήταν ήδη μέσα στη φυλακή μετά την πρωτόδικη απόφαση.

Το Πενταμελές Εφετείο, επίσης επέβαλε την καταβολή αποζημίωσης ποσών 220 και 710 χιλιάδων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, από τους ιερείς –αντίστοιχα. Αυτά άλλωστε είναι τα ποσά, τα οποία εισέπραξαν και ιδιοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του έτους οπότε και συνελήφθησαν. Ακόμα, το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 2.000 ευρώ από τον κάθε καταδικασθέντα, προς το Ελληνικό Δημόσιο, για τη ζημιά που υπέστη από τις πράξεις τους.

 

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ – ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ

Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις μισθοδοτικές καταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, διαπιστώθηκαν ύποπτες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στα αναγραφόμενα ποσά. Οι καταστάσεις αυτές είχαν κοινοποιηθεί στη Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων, βάσει των οποίων καταβάλλονται οι μισθοί του εφημεριακού κλήρου του Δήμου Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, σε μια περίπτωση η κατάσταση εμφάνιζε προβλεπόμενη κρατική δαπάνη αξίας 28.864 ευρώ αντί του ορθού 8.864 ευρώ. Έτσι την ώρα που πήγαν και παρέλαβαν συνολικό χρηματικό ποσό 28.864 ευρώ, από το οποίο μόνο 8.864 ευρώ αφορούσε τη μισθοδοσία ιερέων της επαρχίας Φαρσάλων, συνελήφθησαν. Εκτός από το ποσό βρήκαν, μία σφραγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και στο σπίτι του ενός βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πρωτότυπων μισθοδοτικών καταστάσεων. Να αναφέρουμε πως ο ένας εκ των καταδικασθέντων (αυτός με τη μεγαλύτερη ποινή), είχε εμπλακεί στο παρελθόν και σε υπόθεση τοκογλυφίας.

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΙΕΡΕΙΣ

Ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξης, κατά τη διάρκεια της απολογίας του έριξε τα «βέλη» των ευθυνών για το μεγαλύτερο μέρος της δράσης, στη ΔΟΥ Φαρσάλων τονίζοντας πως «μου έδιναν κάτι και μένα. Αυτό ήταν το λάθος μου» και συνέχισε «Ζητάω συγγνώμη από το δικαστήριο. Δεν μου αρέσει αυτό που έκανα, ούτε τότε μου άρεσε. Απλά είχα ανάγκη τα χρήματα. Μετανιώνω γι αυτά που έκανα».

Μάλιστα κάποια στιγμή είπε πως «τη μέρα που έγινε η σύλληψή μου δεν ήρθε ο άνθρωπος της ΔΟΥ να πάρει τα χρήματα» (σ.σ. το ποσό των 20.000 ευρώ).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα χρήματα πήρατε;

ΙΕΡΕΑΣ: Δεν ξέρω ακριβώς. Πότε λίγα, πότε παραπάνω. Περίπου 80 με 90 χιλιάδες ευρώ. Όχι παραπάνω. Δεν το ξεπέρασα αυτό το ποσό.

… Η ΔΟΥ Φαρσάλων είναι η πιο αμαρτωλή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν έχετε ευθύνη;

ΙΕΡΕΑΣ: Ναι αλλά φοβόμουν να αντιδράσω

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γίνατε συνεργός όμως

ΙΕΡΕΑΣ: Μετάνιωσα…

Ο ιερέας κατά τη διάρκεια της απολογίας του συσχέτισε το γεγονός πως το σπίτι του κάηκε ένα μήνα μετά τη σύλληψή του με την υπόθεση, χωρίς όμως να μπορεί να αποδείξει κάτι σχετικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί παίρνατε αμοιβή αφού ξέρατε πως γίνεται κομπίνα;

ΙΕΡΕΑΣ: Όταν ήθελα να μιλήσω με απειλούσαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η μαφία ήταν; Εφοριακοί λέτε πως ήταν…

ΙΕΡΕΑΣ: Εγώ φοβόμουν

Στο τέλος της απολογίας του ανέφερε «Ζητάω συγγνώμη από τον Θεό που υπηρέτησα, υπηρετώ και θα υπηρετώ όσο ζω. Από την κοινωνία των Φαρσάλων που ξέρει το ποιόν μου. Συγγνώμη από την οικογένειά μου».

Όσον αφορά στον δεύτερο ιερέα (6 χρόνια κάθειρξης) είπε μεταξύ άλλων «βρήκα την κατάσταση έτσι και απλά συνεχίστηκε. Η μόνη μου αμέλεια ήταν αυτή. Στα ιερατικά μου καθήκοντα ήμουν συνεπής. Δεν ήξερα πως γινόταν μεγάλη απάτη. Υπέγραφα χωρίς να το αντιληφθώ. Αυτό πληρώνω» κατέληξε.

 

 

Πηγή: Ελευθερία