Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 22:44
Θεσσαλία

Επιχείρηση της 8ης ΕΜΑΚ για διάσωση τραυματία αλπινιστή






Ξαφνικά ένας από τους εναερίτες/αλπινιστές που συμμετέχει στις εργασίες συντήρησης συστημάτων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών τραυματίζεται λόγω πτώσης και παραμένει στο έδαφος της πλαγιάς. Αμέσως σημαίνει συναγερμός.

Ενημερώνεται το ΕΚΑΒ, ενώ πρώτοι στην Κοιλάδα κατέφθασαν εργαζόμενοι της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», οι οποίοι απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος. Η Ορειβατική Ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε επιτυχώς, και ο τραυματίας παρελήφθη από τους διασώστες του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Ευτυχώς το παραπάνω περιστατικό αποτελούσε το σενάριο της κοινής άσκησης ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «Ηρακλής 2016», που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και εκτελέστηκε από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», την 8η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ. Γενικά ο σχεδιασμός και η οργάνωση της άσκησης κρίνονται επιτυχείς, παρά το γεγονός ότι αυτή έλαβε χώρα σε δύσβατη περιοχή εντός της Κοιλάδας των Τεμπών. Κατά την εξέλιξη της άσκησης δεν εμφανίστηκαν σημαντικά οργανωτικά προβλήματα ή προβλήματα δυσλειτουργίας της χρησιμοποιούμενης υλικοτεχνικής υποδομής.

Αναλυτικότερα το σενάριο και όλα όσα κατέγραψε η «Ε» χθες το πρωί στην Κοιλάδα των Τεμπών έχει ως εξής: Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8:45 καταγράφεται από το Κέντρο Διαχείρισης του Αυτοκινητόδρομου επείγουσα κλήση για εργατικό ατύχημα. Συγκεκριμένα, υπεύθυνος τεχνικός της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» αναφέρει στο Κέντρο ότι κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης συστημάτων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, ένας από τους εναερίτες/αλπινιστές τραυματίζεται λόγω πτώσης και παραμένει στο έδαφος της πλαγιάς. Ο συνάδελφός του εναερίτης ανέφερε στον υπεύθυνο ότι ο τραυματίας έχει χτυπήσει σοβαρά στην πλάτη του και πιθανώς έχει σπάσει το πόδι του, οπότε δεν μπορεί να τον κατεβάσει από την πλαγιά.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι επείγουσες κλήσεις προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κινητοποίησε άμεσα την 8η ΕΜΑΚ αλλά και προς το ΕΚΑΒ που προέβλεψε και απέστειλε ένα ασθενοφόρο. Πρώτοι στην Κοιλάδα κατέφθασαν εργαζόμενοι της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», οι οποίοι απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος. Στις 9:39 κατέφθασε από την 8η ΕΜΑΚ το προσωπικό της Ορειβατικής Ομάδας διάσωσης υπό την εποπτεία του διοικητή κ. Λ. Κίτσιου, και προσέγγισε το σημείο του τραυματία με τη βοήθεια αναρριχητή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Οι διασώστες προέβησαν σε ενέργειες σταθεροποίησης και μεταφοράς του τραυματία από την πλαγιά που βρισκόταν και σε ύψος περίπου 80 μέτρων στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού.

Ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Ορειβατικής Ομάδας της 8ης ΕΜΑΚ, σε πρώτη φάση έλεγξε τον χώρο και έδωσε εντολές για τη σταθεροποίηση και τοποθέτηση του τραυματία στο διασωστικό φορείο, και υπέδειξε στον υπεύθυνο υλοποίησης, το σημείο στον βράχο που ακολουθήθηκε ως γραμμή κατάβασης. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος υλοποίησης αποφάσισε για το σημείο αγκύρωσης, έκανε κατανομή ρόλων στην ομάδα, δημιούργησε την ομάδα ασφάλισης που θα κατέβαζε το φορείο με τα διασωστικά σχοινιά και την ομάδα διάσωσης που θα συνόδευε το φορείο στο κάθετο του βράχου.

Το επίπεδο δυσκολίας ήταν αρκετά υψηλό, λόγω της μορφολογίας και της επικινδυνότητας του σημείου, αλλά και των καιρικών συνθηκών αφού στο σημείο επικρατούσαν πολύ δυνατοί άνεμοι, στο οποίο η Ορειβατική Ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε επιτυχώς, αφού στις 11:30 κατέβηκε με ασφάλεια ο τραυματίας – ο οποίος στη συνέχεια παρελήφθη από τους διασώστες του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Όλες οι ενέργειες έγιναν μέσα στα προδιαγεγραμμένα χρονικά πλαίσια και ο χρόνος απόκρισης των εμπλεκόμενων φορέων κρίνεται ικανοποιητικός. Την άσκηση παρακολούθησαν μέλη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.Π.Υ.Δ.) Θεσσαλίας και της Πολιτικής Προστασίας ως αξιολογητές-παρατηρητές.

 

 

Πηγή: Ελευθερία