Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 12:54
Τοπικά

Στη φυλακή ηλικιωμένη Βολιώτισσα, για άρνηση έκδοσης ΑΦΜ!






Αφωνοι έμειναν χθες οι δικαστικοί υπάλληλοι Βόλου με μία 72χρονη Βολιώτισσα φυγόποινη. Η 72χρονη συνελήφθη για εκτέλεση καταδικαστικής απόφασης σχετικά με παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Είχε τη δυνατότητα να κάνει ρύθμιση για χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ. Όμως σε πείσμα αστικής διαφοράς για αυθαίρετη κατασκευή που έχει, η φυγόποινη δεν συνεργαζόταν με τους δικαστικούς υπαλλήλους και δεν δήλωνε το ΑΦΜ που ήταν απαραίτητο. Προτίμησε να πάει στη φυλακή και να εκτελέσει έτσι την απόφαση.

Συγκεκριμένα, η φυγόποινη συνελήφθη χθες το πρωί σε ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Εις βάρος της είχε δύο καταδικαστικές αποφάσεις. Η μία αφορούσε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ που είχε εκδοθεί το 2015 για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, και η δεύτερη σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών που είχε εκδοθεί το 2013 για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Η 72χρονη οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στα δικαστήρια Βόλου, όμως εκεί αρνούνταν να συνεργαστεί με τους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, η φυγόποινη έπρεπε να δηλώσει το ΑΦΜ της προκειμένου να χρεωθεί στην εφορία τη χρηματική ποινή των 5.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει είτε σε ρύθμιση για την οφειλή είτε σε δοσοποίηση.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να της εξηγήσουν τι ορίζει η κείμενη νομοθεσία, όμως εκείνη αντέτεινε ότι δεν ήθελε να υπογράψει κανένα έγγραφο. Έλεγε ότι ούτε είχε ΑΦΜ ούτε και ήθελε να βγάλει. Απαντούσε αρνητικά σε οτιδήποτε της ζητούνταν.

Η 72χρονη φέρεται να αρνήθηκε να συνεργαστεί και με την Εισαγγελία Βόλου, δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει το παραμικρό, προφανώς σε πείσμα, για κάποια αστικής φύσεως διαφορά που έχει, καθώς η καταδικαστική απόφαση αφορούσε σε αυθαίρετη κατασκευή.

«Δεν φτάνει που μου πήραν το κτήμα, τώρα με βάζουν και να πληρώσω», διακρινόταν ανάμεσα στα σκόρπιες λέξεις που έλεγε μονολογώντας, όταν οι δικαστικοί υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση και να κινήσουν τις ενέργειες κράτησης.

«Με ταλαιπωρούν», συνέχιζε εκείνη μονολογώντας, και πεισματικά δεν έβαζε την υπογραφή της σε κανένα έγγραφο. Η φυγόποινη τελικά κρατήθηκε για εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης. Αμετάπειστη όπως ήταν, οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι για να τη βοηθούσαν.

Αργά το μεσημέρι εκδόθηκε τελικά η απόφαση φυλάκισης στις φυλακές Ελαιώνα. Η 72χρονη θα εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους, που είναι και το ανώτερο όριο που προβλέπεται για καταδικασθέντες με χρηματική ποινή άνω των 3.000 ευρώ, σύμφωνα με εισαγγελική διάταξη του Αρείου Πάγου για χρηματικές ποινές.

Η πορεία της συνοδείας σχολιαζόταν έως αργά το μεσημέρι στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Δεν είχε υπάρξει παρόμοια τροπή σε ανάλογη υπόθεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2007, όταν φυγόποινος ήταν κάθετα αντίθετος με την πληρωμή εξόδων για δικαστική απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ