Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 00:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σμύρνη ο Τσίπρας μετά τις τουρκικές απαιτήσεις στις Βρυξέλλες






Λίγες μόνο ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα που θα λάβει η γειτονική χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σμύρνη για να συμμετάσχει στο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Η παρουσία του στο συμβούλιο σε αυτή την κρίσιμη καμπή, καθώς και οι νέες συζητήσεις που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, σημαίνουν οτι η διαπραγμάτευση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί, ιδίως ενόψει της νέας κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρώπη για το θέμα.

Το ενδιαφέρον που έχει η Αθήνα και ευελπιστεί οτι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προόδου και θα ολοκληρωθεί σύντομα το πλαίσιο της δράσης, είναι η συμφωνία μεταξύ και των δυο χωρών, αλλά και γενικότερα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων μεταναστών. Φυσικά η Αθήνα αναμένει καλή θέληση από πλευράς Άγκυρας και για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ώστε αυτό να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις και σε “γκριζάρισμα” μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερη προβληματισμένη από την “ορμή” που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, σχετικά με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ιδίως μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα μέσα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σχετικά με το πώς θα πρέπει να βλέπουν οι νατοϊκές δυνάμεις αποτροπής των προσφυγικών ροών τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Πάντως, τη σημασία του συμβουλίου της Σμύρνης την αποδέχονται και οι Ευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα να τονίζει στον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

Οι σχέσεις

Στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα βρεθεί  η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα.  Μάλιστα τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί και η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Αναμένεται δε να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Συμφωνία με το πρόγραμμα, που ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με την άφιξη των κύριων Τσιπρα και Νταβούτογλου στη Σμύρνη από τις Βρυξέλλες, θα υπάρξει σε αρχή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, αλλά και διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο και στις 2.30 μετά το μεσημέρι κοινή συνέντευξη τύπου.

Στην κυβερνητική  αντιπροσωπεία μετέχουν οι Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

Επιχειρηματικό φόρουμ 

Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics. Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα. Στο φόρουμ αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.