Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εφορία για πάνω από 2 δισ. σήμερα 4 εκατ. φορολογούμενοι






Πάνω από 2 δισ. ευρώ μαζεμένα, θα πρέπει να πληρώσουν σήμερα περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η πρώτη από τις 5 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2016, ύψους 700 εκατ. ευρώ, αλλά και η δεύτερη από τις 3 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, ύψος περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εισπραχθούν και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ακόμα από δόσεις για πληρωμές παλαιών χρεών στην εφορία.

Ο Σεπτέμβριος, μαζί με τον Νοέμβριο, αποτελούν τα πιο μεγάλα «τεστ» αντοχής για τους φορολογουμένους, που θα δείξουν πολλά για τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Το στοίχημα που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι πως μέσα σε 120 μέρες, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, θα εισπράξει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ, άλλα 2,2 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος και επιπλέον 3-4 δισ. από παλαιά χρέη. Συνολικά 6 δισ. πέφτουν στις πλάτες των νοικοκυριών και άλλα 2 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά, ενώ στο β΄εξάμηνο του 2016 η Οικονομία θα έπρεπε να επιστρέφει στην Ανάπτυξη, όπως προέβλεπε τον Ιούλιο η κυβέρνηση, όταν έπαιρνε τα νέα μέτρα.

Ωστόσο από τον Ιούλιο ήδη φάνηκε πως υπάρχει μεγάλη φορολογική κόπωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από την α΄δόση του φόρου εισοδήματος δεν εισπράχθηκε 1 στα 3 ευρώ που αναμένονταν (είσπραξη 70%).  Τον Αύγουστο, μήνα που δεν υπήρχαν φορολογικές υποχρεώσεις για την καταβολή δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν κατά 1,014 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών. Από την αρχή του χρόνου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν αυξηθεί συνολικά κατά σχεδόν 9 δισ. και κάθε μήνα προστίθενται ένα και πλέον δισεκατομμύριο νέες οφειλές. Και όλα αυτά, πριν καν έρθουν ο νέος ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις φόρου εισοδήματος, αλλά και πριν εφαρμοστούν οι νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων, από Οκτώβριο  (σε πετρέλαιο θέρμανσης, αγροτικό ντίζελ κλπ) μέχρι τον Ιανουάριο (στα υπόλοιπα καύσιμα, στα τηλέφωνα, στα τσιγάρα κλπ).

Με τα ως τώρα δεδομένα, έχουν ήδη ξεκινήσει κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων σε 774.321 πολίτες, ενώ άλλοι 1.500.000 πολίτες απειλούνται και αυτοί, άμεσα, με κατασχέσεις. Ένα στα τρία νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την απειλή της κατάσχεσης από την εφορία και τα μέτρα εντείνονται, προκειμένου η κυβέρνηση να μη βρεθεί στην ανάγκη να ενεργοποιήσει και τον «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις, λόγω υστέρησης στις εισπράξεις φόρων.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr