Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 20:29
Τοπικά

Στην Εισαγγελία Εφετών η δικογραφία για τη Μαγνησιακή Πίστη






Αναρμόδιο έκρινε ότι είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου για να περατώσει την ανάκριση για την υπόθεση του αναπτυξιακού πιστωτικού συνεταιρισμού Μαγνησιακή Πίστη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση και επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Βόλου προκειμένου να τη διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, έκρινε ότι όταν ασκείται ποινική δίωξη σύμφωνα με τον Νόμο περί καταχραστών δημοσίου, τον 4022/11, τότε αρμόδιο Δικαστήριο για να περαιώσει την ανάκριση είναι το Συμβούλιο Εφετών και εν προκειμένω το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας.

Τον λόγο θα έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, το οποίο θα αναλάβει την περαίωση της ανάκρισης και θα  παραπέμψει ή όχι τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο. Σε περίπτωση, που κριθεί και το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας αναρμόδιο, τότε αρμόδιος για να κρίνει θα είναι ο Άρειος Πάγος.

Επισημαίνει ότι κατά 23 ατόμων, προέδρων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού την περίοδο 2007-2012, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην Υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Το αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία αφορά σε χορηγήσεις δανείων που έγιναν σε μέλη της Μαγνησιακής Πίστης για ποσά που ξεκινούσαν από 150.000 ευρώ και άνω. Ενώ αρκετές χορηγήσεις δανείων ήταν νόμιμες εντούτοις σε κάποιες σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν φαίνεται ότι υπήρξαν  παρατυπίες.

Πάντως, κάποιοι από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης φέρονται να μην είχαν υπογράψει τα πρακτικά των συμβουλίων και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Η πρώτη φάση του ανακριτικού έργου είχε ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017.  Κατόπιν ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που έκρινε πως συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Μετά τον δεύτερο γύρο των καταθέσεων είχαν επιβληθεί κατά περίπτωση περιοριστικοί όροι.

Η δικογραφία της υπόθεσης είχε παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, όμως ο φάκελος επέστρεψε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας είχε κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις τέλεσης της πράξης απιστία στην Υπηρεσία αλλά ότι το διαπραχθέν αδίκημα ήταν αυτό της απλής απιστίας. Τώρα το λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας.