Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 06:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα μπλόκα και πάλι οι αγρότες – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις






Γενικές συνελεύσεις και ζυμώσεις πραγματοποιούνται στα μπλόκα ανά την Ελλάδα, προκειμένου οι αγρότες να καθορίσουν τη στάση τους μετά τα δύο παναγροτικά συλλαλητήρια της Αθήνας.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν για ακόμη μια φορά από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες του μπλόκου.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα. Οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο στο Σύνταγμα στο οποίο συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ επέστρεψαν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή και το Σάββατο- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς σήμερα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης  επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα, από σήμερα Δευτέρα.

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει σήμερα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».