Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 05:49
Τοπικά

Σοκ: Κάθε μήνα φτωχοποιούνται 300 οικογένειες στη Μαγνησία






Στη φτωχοποίηση εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας οδηγούνται ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στη Μαγνησία. Οι επίσημοι αριθμοί σοκάρουν: κάθε μήνα εντάσσονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 300 επιπλέον οικογένειες από τον νομό!

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει εισοδηματική ενίσχυση και συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως είναι η ένταξη των οικογενειών δικαιούχων του ΚΕΑ στο ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκού Βοήθειας για Απόρους) μέσω του οποίου διανέμονται τρόφιμα, είδη παντοπωλείου και βασικά αγαθά.

Χθες, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, προϋπολογισμού 917.673,80 ευρώ.

Ο διαγωνισμός αφορά σε όλη τη Μαγνησία και αναδείχθηκαν πέντε εταιρείες από τις οποίες ο δήμος Βόλου ως επικεφαλής της σύμπραξης για τη Μαγνησία θα προμηθευτεί για το σύνολο των δικαιούχων σε όλους τους δήμους ποσότητες σε φασόλια, ζυμαρικά, ρύζι, σαμπουάν, φακές, αλάτι, υγρό πιάτων, γάλα εβαπορέ, καφέ, ελαιόλαδο και σκόνη για πλυντήριο ρούχων.

Δικαιούχοι του ΤΕΒΑ που αναμένεται πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να παραλάβουν τα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου που δικαιούνται μέσω του προγράμματος είναι οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Περίπου 20.000 πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει σημαντικό μέρος του πληθυσμού του νομού. Το 2017 δικαιούχοι του ΤΕΒΑ ήταν 3.500 οικογένειες και φέτος ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος!

Εως και τον τρέχοντα μήνα και σύμφωνα με στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 6.669 οικογένειες δηλαδή περίπου 20.000 πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και για να διαβιώσουν λαμβάνουν ΚΕΑ και ΤΕΒΑ.

Από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που εντάσσεται στα συγκεκριμένα προγράμματα, διαρκώς αυξάνεται σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών: κάθε μήνα εντάσσονται στα προγράμματα περίπου 300 οικογένειες επιπλέον, δηλαδή σχεδόν 900 άτομα αν υπολογίσει κανείς το σύνολο των μελών κάθε οικογένειας.

Χαρακτηριστικός της αύξησης είναι ο αριθμός των δικαιούχων του Αυγούστου που ήταν 6.200 άτομα, αριθμός που εκτοξεύτηκε στα 6.669 μέσα στον Σεπτέμβριο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Διπλάσιος αριθμός στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ανάλογη είναι και η αύξηση των δικαιούχων Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Βόλου. Από τις 2.100 οικογένειες που εξυπηρετούνταν έως και πέρυσι από τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο αριθμός των δικαιούχων οικογενειών ανέβηκαν στις 5.600, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Νατάσσα Μορφογιάννη.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣΡεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ