Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 07:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Σήμερα η καθοριστική συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός






Την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα για το θέμα των Σκοπίων, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να καθορίσει η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Νταβός (στις 4 μμ ώρα Ελλάδας) οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη συνάντηση, με ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό έτσι κι αλλιώς, αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η Αθήνα θεωρεί τη στάση αυτή θετική, αλλά περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Ζάεφ την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι διπλωματικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα νέα δεδομένα, που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ίσως και της Βουλής.

Η κυβέρνηση δείχνει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ανησυχία στο Μαξίμου για τις αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, έστω κι αν διαμηνύεται από κυβερνητικά στελέχη και το υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι χειρισμοί από τις διαδηλώσεις αυτές.

Στην πραγματικότητα η αμηχανία και ο φόβος για τις αντιδράσεις είναι έντονος, ιδίως εάν πετύχει και το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις και της αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμά ότι ειδικά η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία λύση, μετά τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκφράζονται και στις οποίες πρωταγωνιστούν στελέχη της. Γι’ αυτό και προσπαθεί να εκθέσεις κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ, όπως τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, που εμφανίζονταν διατεθειμένοι στο παρελθόν για μία συμφωνία στη βάση σύνθεσης ονομασίας για τα Σκόπια.

Ωστόσο το πρόβλημα που φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητο είναι η στάση των ΑΝΕΛ, που δηλώνουν ανυποχώρητα αρνητικοί σε μία λύση με σύνθετη ονομασία.

Το Μαξίμου επιμένει να συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχει θέμα, όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης φουντώνει η δυσαρέσκεια για την τακτική του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Μετά το κείμενο των «53+» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτηριζόταν η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ «παρά φύση», ήλθε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης να εκφράσει τη δυσφορία του για τον κυβερνητικό εταίρο. Ο κ. Σκουρλέτης προειδοποίησε τους ΑΝΕΛ να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι κάποιες φορές, όπως είπε, δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει «μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».