Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: «Παζάρια» μέχρι την τελευταία στιγμή – Ξανά στο προσκήνιο το «Άνω Μακεδονία»






Σαν «μάννα εξ ουρανού» περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ και αυτό τελικά έλαβε χώρα στις 15:00 το μεσημέρι. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των διευθυντών των διπλωματικών γραφείων των δύο πρωθυπουργών.

Η διάρκειά του ήταν μία ώρα και το κλίμα καλό. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές. Κατά τ’ άλλα, επικρατεί σιγή ιχθύος και από τις δύο πλευρές. Αθήνα και Σκόπια αποφάσισαν να κρατήσουν μία κοινή γραμμή μυστικότητας, έτσι ώστε να μην γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες, τουλάχιστον μέχρι αύριο.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε μία ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις. Όπως υπογραμμίζεται, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία τηλεφωνική συνομιλία.

Έγκυρες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή έλαβε χώρα ένα εκ νέου παζάρι με πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ, στο οποίο ενεπλάκη και η Αθήνα, παρά την αρχική θέση της να μην μπει σε επαναδιαπραγμάτευση. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ζήτησε κάποιες αλλαγές στη συμφωνία και κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις, διαδικαστικού κυρίως χαρακτήρα, κυρίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή αυτού.

Μία ακόμα εικόνα που έρχεται από έγκυρη πηγή της γείτονος κάνει λόγο για έναν από κοινού τακτικό ελιγμό που επιχειρήθηκε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ. Η καθυστέρηση, τα «ήξεις-αφήξεις» φαίνεται να έγιναν με απόλυτη συνεργασία των δύο, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις της Αθήνας υπό την πίεση του χρόνου.

Ως προς το όνομα, αν και συνεχίζει να… παίζει το Severna Macedonia, στα Σκόπια έχει αρχίσει να ακούγεται τις τελευταίες ώρες το Upper Macedonia, κάτι που δεν επιβεβαιώνει κανείς από την Αθήνα. Στο παρελθόν πάντως η ελληνική πλευρά είχε δείξει μία προτίμηση στο όνομα αυτό. Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται ραγδαίες, με συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ακόμα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

 

 

Πηγή: protothema.gr