Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 00:40
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε οριακό σημείο τα νησιά – Έως 300% περισσότεροι μετανάστες από την χωρητικότητα των hot spots






Κατά 116% έχει ξεπεραστεί η χωρητικότητα στα hot spots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στις δομές φιλοξενίας διαμένουν 12.075 άνθρωποι τη στιγμή που μπορούν να στεγάσουν μόλις 5.576.

Ειδικότερα, στη Λέσβο βρίσκονται 8.118 πρόσφυγες-μετανάστες εκ των οποίων 6.172 διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) όταν η χωρητικότητα του ανέρχεται σε μόλις 2.330 άτομα. Στο κέντρο του Καρά Τεπέ μένουν 1.091 και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στις λοιπές δομές της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ. Ίδια εικόνα παρατηρείται και στη Σάμο, όπου η χωρητικότητα των Κ.Υ.Τ είναι 700 άτομα ενώ διαμένουν 2.211 με το συνολικό αριθμό στο νησί να ανέρχεται σε 2.361. Στην Χίο με ανώτατο αριθμό χωρητικότητας του κέντρου τα 894 άτομα φιλοξενούνται 2.083 πρόσφυγες-μετανάστες με τον συνολικό αριθμό στο νησί να φτάνει τα 2.317 άτομα. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Λέρο ανέρχεται σε 1.003 άτομα, στην Κω σε 1.199 και στα λοιπά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε 128.

Την απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στη Λέσβο αποδεικνύει και η χθεσινή ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

Ειδικότερα, την έντονη αντίδραση του «στις πολιτικές που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την ελληνική μεθόριο, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας» εξέφρασε με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

Και τούτο, δεδομένου ότι στο νησί σήμερα και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης, με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους, σε διάφορες επίσημες και ανεπίσημες δομές, ζουν επίσημα περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο σύνολο τους έχουν εγκλωβιστεί λόγω της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και αναμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει. Ας σημειωθεί, ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυξάνεται διαρκώς, και μάλιστα διπλασιάσθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών προς το νησί.