Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:33
Κόσμος

Σε μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στη Συρία






Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενοι τουρκικοί βομβραδισμοί εναντίον Κούρδων και του συριακού στρατού στα βόρεια της Συρίας. Έχουν σκοτωθεί τρεις Κούρδοι και καταστράφηκαν δύο μηχανοκίνητα πυροβόλα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Για νέο «ψυχρό πόλεμο» μιλά ο Μεντβέντεφ, καθώς η Σαουδική Αραβία ήδη έστειλε αεροσκάφη στην Τουρκία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

«Το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ σε θέσεις του συριακού στρατού στη λοφώδη περιοχή Άλια. Αρκετές βόμβες έχουν εκτοξευτεί από την τουρκική επικράτεια», ανέφερε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες στόχους των Κούρδων της Συρίας στην επαρχία του Χαλεπιού και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε χθες η Τουρκία εναντίον κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού έχουν προκαλέσει από χθες βράδυ τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις οποίες μετέχουν άραβες μαχητές και Κούρδοι της Συρίας με επικεφαλής την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. “Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μεταξύ του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Μέναγ και της πόλης Ντέιρ Τζαμάλ”, νοτιότερα.

“Δεκάδες οβίδες του τουρκικού πυροβολικού ερρίφθηκαν σε χωριά γύρω από τις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, προκαλώντας υλικές ζημιές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Μουσταφά ‘Αμπντι που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Ο ‘Αμπντι πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μέναγ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, την πόλη Μαλκίγια στο νότιο τμήμα της περιοχής Αζάζ και την πόλη Μαζράα στην περιοχή Αφρίν (δυτικά).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο πριν από μερικές ημέρες του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μινίγ έπειτα από σκληρές μάχες με ισλαμιστικές και άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Για δεύτερη συνεχή μέρα συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις 

Η Τουρκία ζήτησε χθες από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες. Η ‘Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας “τρομοκρατικές” οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.
Μάχες μαίνονταν σήμερα μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Ταλ Ριφάατ, νοτιότερα, μεταξύ Αζάζ και Χαλεπίου.
Η πόλη Ταλ Ριφάατ, η οποία μαζί με τη Μαρέα και Αζάζ είναι το μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή του Χαλεπίου, αποτέλεσε στόχο 20 και πλέον ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χθες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται άλλωστε μόλις 3 χλμ. από τη νότια πλευρά της πόλης.

Συρία: Η κυβέρνηση καταδίκασε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, ζητεί την παρέμβαση

του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που θέτουν στο στόχαστρο από χθες τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης.
“Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το υπουργείο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος”.

ΗΠΑ: Ζητήθηκε από τη Ρωσία να σταματήσει την αεροπορική της εκστρατεία-Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικώς τη συριακή κρίση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβανομένης και της σημασίας της ταχείας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή και του περιορισμού των αεροπορικών πληγμάτων, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
“Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο τερματίζοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Γαλλία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει περιοχές των Κούρδων στη Συρία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές”, αναφέρει η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ η Ρωσία κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσει να βομβαρδίζει στόχους των σύρων ανταρτών.

Διέλευση όπλων και περίπου 350 Τούρκων μαχητών στη Συρία- Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση εναντίον των ανταρτών.

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα ότι επέτρεψε τη διέλευση όπλων και μαχητών στη Συρία από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα προς την επαρχία του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 12 ημιφορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα και πυρομαχικά πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα. “Συνοδεύονταν από περίπου 100 ένοπλους άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων και άλλοι τούρκοι μισθοφόροι”, προσθέτει το SANA, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε πως “περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ-Σαμ” έχουν “διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία” και έχουν “εισέλθει στις πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ”.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την περιοχή Άτμεχ, στην επαρχία Ιντλέμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και στη συνέχεια πέρασε στην Τουρκία προτού επιστρέψει στη Συρία μέσω του Μπαμπ αλ-Σαλάμα.

Η ενίσχυση των δυνάμεων των ανταρτών σημειώνεται καθώς μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), προωθούνται προς τις εξεγερμένες πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Η προώθηση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί την κουρδική συνιστώσα των FDS –τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)– ως παρακλάδι “τρομοκρατών” των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τις FDS στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσαν κι εκείνες από την πλευρά τους τους Κούρδους και τους συμμάχους τους να μην “επωφεληθούν μιας συγκεχυμένης κατάστασης προκειμένου να καταλάβουν νέα εδάφη”.

Μεντβέντεφ: Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο
Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν “ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο”, προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο μια “παύση” των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μεντβέντεφ τόνισε: “Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν”. Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

“Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος”, τόνισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. “Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία”, πρόσθεσε.

Νταβούτογλου σε Μέρκελ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με την οποία είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν στις επιθέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους των YPG τις δύο τελευταίες ημέρες και ο Νταβούτογλου έχει ζητήσει να αποσυρθούν οι Κούρδοι της Συρίας από τις περιοχές που έχουν καταλάβει, στα βόρεια του Χαλεπιού, μεταξύ των οποίων είναι και η αεροπορική βάση Μέναγκ.

Η Τουρκία “δεν θα επιτρέψει στο PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχισουν να το κάνουν”, είπε ο Νταβούτογλου στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Πηγή: iefimerida.gr