Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:48
Τοπικά

Σε δομή θα φιλοξενηθεί η 13χρονη που κακοποίησε η μητέρα της






Σε δομή πρόκειται να φιλοξενηθεί το 13χρονο κορίτσι που κακοποιήθηκε από την ίδια την μητέρα του, όπως αποφάσισε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, στο οποίο προσήχθη χθες, η 51χρονη γυναίκα με καταγωγή από την Ρουμανία.

Το Δικαστήριο ζήτησε να προηγηθεί κοινωνική έρευνα προς αναζήτηση της κατάλληλης δομής, ενώ έδωσε προθεσμία 15 ημερών στη δράστιδα, στο πλαίσιο της διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης.

Η 51χρονη δήλωσε στο Δικαστήριο ότι διαπληκτίστηκε με την κόρη της, όταν την βρήκε να «παίζει» με το κινητό της τηλέφωνο, ενώ υποτίθεται ότι είχε πάει για να διαβάσει στο δωμάτιό της.

Η ίδια αρνήθηκε ότι χτύπησε την ανήλικη με σκουπόξυλο, στέλνοντάς την στο Νοσοκομείο με εκδορές, λέγοντας ότι η κόρη της τραυματίστηκε από την σκούπα που βρισκόταν στο δωμάτιο, όταν, στην προσπάθειά της να βγει από το δωμάτιο, την παρέσυρε, με αποτέλεσμα να την υποστεί εκδορές στα πλευρά.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από την 51χρονη να υποσχεθεί ότι δεν θα χτυπήσει ξανά το παιδί της και πρότεινε τη δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης, με την οποία συμφώνησε η μητέρα και έτσι, της δόθηκε αναβολή 15 ημερών, προκειμένου να απευθυνθεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, όπου επιστήμονες θα εξετάσουν την ίδια και την κόρη της για να τις  βοηθήσουν.

Να σημειωθεί πως στο Δικαστήριο βρέθηκαν τόσο η μάνα και κόρη, όσο και ο πατέρας της ανήλικης, που σύμφωνα με την ίδια, είχε να δώσει σημεία ζωής εδώ και δύο χρόνια.

 

Προϋποθέσεις  ποινικής διαμεσολάβησης

Προϋπόθεση για την έναρξη της ποινικής διαμεσολάβησης για ενδοοικογενειακή βία, είναι η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου, στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:

α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

β) να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα, με όποιον τρόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στον φάκελο της δικογραφίας. Αναφέρονται δε σε αυτό, αναλυτικά το αντικείμενο του συμβουλευτικού-θεραπευτικού προγράμματος και ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος.

γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα.