Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:09
Τοπικά

Σε δίκη η υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού στο Βόλο






Αποκαλύφθηκε το 2012, όταν συνελήφθησαν 79 άτομα – Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας 

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας ανεβαίνει μεθαύριο Δευτέρα η πολύκροτη υπόθεση διεξαγωγής παράνομου στοιχηματισμού και του τυχερού παιχνιδιού «Φρουτάκια», η οποία αποκαλύφτηκε το Δεκέμβριο του 2012 σε έλεγχο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και οδήγησε στη σύλληψη 79 κατηγορουμένων.

Το ογκωδέστατο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου σχημάτισε κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 30.000 ευρώ, διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών – στοιχήματος χωρίς άδεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, εγκατάσταση και λειτουργία τυχερών παιγνίων με μηχανήματα χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατοχή ναρκωτικών σε ποσότητα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των δραστών από κοινού. Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί επιπλέον 44 κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος. Από την ανάλυση των στοιχείων, τη λήψη σειράς καταθέσεων, την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών προέκυψε ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων είχε αρχηγικό ρόλο στην ομάδα, η οποία είχε εσωτερική διάρθρωση και δομή. Τα παράνομα παιχνίδια και στοιχήματα διεξάγονταν στα καταστήματα που λειτουργούσε ο ιδρυτής της εγκληματικής οργάνωσης στο Βόλο και στον Αλμυρό. Τα παίγνια που είχαν εγκατασταθεί ήταν παράνομα, καθώς οι εταιρείες που είχαν και στοιχημάτιζαν μπορούσαν να κάνουν μόνο ατομικό σχηματισμό μέσω διαδικτύου και όχι μέσω πρακτορείων. Ωστόσο, η εγκληματική ομάδα είχε δίκτυο καταστημάτων εν είδει πρακτορείων της εταιρείας ΟΠΑΠ ΑΕ, δέχονταν ατομικά στοιχήματα κυρίως μέσω τηλεφώνου από άγνωστο αριθμό παιχτών, καταστρατηγώντας έτσι το Νόμο. Στο φάκελο της υπόθεσης είχε επισυναφθεί πλήθος συνομιλιών, καθώς διατάχθηκε άρση του απορρήτου, καθώς και κάθε ψηφιακού ηλεκτρονικού πειστηρίου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο αρχηγός είχε δύο εταιρείες παράνομου στοιχηματισμού με σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια διεξάγονταν από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 11/12/12. Στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου είχαν εγκατασταθεί συνολικά 73 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η εγκληματική οργάνωση ρύθμιζε τους κανόνες διεξαγωγής των παιχνιδιών, καθόριζε τους όρους συμμετοχής, δηλαδή το ελάχιστο αποδιδόμενο ποσό κέρδους στον παίκτη, και διατηρούσε τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισής τους, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Ελεγχε τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται, τους παίκτες που επισκέπτονταν τα καταστήματα, είχε τηλεχειριστήριο ώστε τα μηχανήματα να τίθενται αυτομάτως εκτός λειτουργίας σε αιφνίδιο έλεγχο της Αστυνομίας. Ειδικά για τον παράνομο στοιχηματισμό προέκυψε ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν διαχειριστής δύο ιστοσελίδων. Τα στοιχήματα γίνονταν σε κωδικούς λογαριασμούς δύο εταιρειών αλλά τα κέρδη δεν αποδίδονταν στους παίκτες, καθώς παρακρατούνταν από την εγκληματική οργάνωση. Τα μέλη της όταν διέβλεπαν ότι ο στοιχηματισμός θα απέφερε ζημίες, προωθούσαν άλλο γεγονός, συνήθως ποδοσφαιρικό αγώνα, προκειμένου οι παίκτες να αλλάξουν προτίμηση στο ποντάρισμά τους, ενώ παρέμβαιναν αλλάζοντας και τις αποδόσεις, μειώνοντάς τες.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει δίκτυο καταστημάτων εν είδει πρακτορείου δέχονταν ατομικά στοιχήματα μέσω τηλεφώνου από άγνωστο αριθμό παικτών. Η πληρωμή τους δεν γίνονταν μέσω τραπέζης αλλά με φακέλους. Οι κατηγορούμενοι στοιχημάτιζαν μέσω των ανωτέρω κωδικών στις ιστοσελίδες.

εφ.ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ