Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 18:24
Τοπικά

Με 48ωρη απεργία αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Coca Cola






Με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 16 και 17 Νοεμβρίου ημέρες Δευτέρα και Τρίτη, που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων, και συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Κυριακή, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Coca Cola, στην απόφαση της εταιρείας, να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής, στο Σχηματάρι, κλείνοντας την αντίστοιχη στο Βόλο.

Μετά την πρωινή συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο χώρο του εργοστασίου, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι πρόκειται για «ανάλγητη και κυνική στάση της κερδοφόρας πολυεθνικής, η οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βόλο.

 

Υπό κατάληψη το εργοστάσιο

Ως γνωστόν οι εργαζόμενοι από το βράδυ της Τετάρτη έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου, μετά την απόφαση της εταιρίας να κλείσει την παραγωγική μονάδα και να την μεταφέρει στο Σχηματάρι.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Coca Cola 3Ε Λαζ. Τσελεπής, δήλωσε ότι η απάντηση των εργαζομένων προς την εταιρία είναι ότι δεν δέχονται καμία πρόταση, πέρα από την συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας όπως γίνεται αυτή μέχρι σήμερα. Όπως είπε «Εμείς θέλουμε να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό και οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου, τουλάχιστον μέρος του να έρθει στο εργοστάσιο του Βόλου».
Ερωτηθείς αν οι εργαζόμενοι περίμεναν τέτοια εξέλιξη, ο κ. Τσελεπής τόνισε ότι η ανησυχία ήταν μεγάλη, από τη στιγμή που στην Ελλάδα από το 2006, η Coca Cola 3 Ε, έχει κλείσει έξι εργοστάσια κι όπως συνέχισε «Πέρυσι η εταιρία έκλεισε τρία τμήματα χυμών στο εργοστάσιο του Βόλου και η ανησυχία των εργαζομένων ήταν πάντα έντονη, ωστόσο είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την απόφαση της εταιρίας».
Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των εργαζομένων της Coca Cola

Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρονται τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή, έναρξη της κατάληψης στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα στο Βόλο μετά από απόφαση του σωματείου τους, βρέθηκαν δίπλα τους, οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων και η γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ..
Ένα πανό στην κεντρική πύλη του εργοστασίου όπου πάνω γράφει «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» τοποθετήθηκε από το σωματείο των εργαζομένων μετά την απόφαση των εργατών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις..
Ήδη από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής Κόκα Κόλα είχαν ανακοινώσει στο σωματείο και την Ομοσπονδία του κλάδου , την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των εργαζομένων. Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι η διακοπή λειτουργίας γίνεται στο πλαίσιο «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου του Βόλου και των αποθηκευτικών χώρων της Κ. Κηφισιάς θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι.
Στο εργοστάσιο, από την πρώτη στιγμή το σωματείο και εργαζόμενοι βρέθηκαν εκεί για να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις. Με την έναρξη της κατάληψης του εργοστασίου , άρχισαν να σπεύδουν στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα, μέσα στη νύκτα οι πρώτες αντιπροσωπείες ταξικών σωματείων και την γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Οι πόρτες άνοιγαν για να μπουν μέσα οι συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων που εξέφραζαν την πλήρη συμπαράστασή τους, στον αγώνα των συναδέλφων τους, της Κόκα Κόλα, που μόλις ξεκινούσε.
Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί όλο το λαό του Βόλου να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του στους συναδέλφους της Κόκα – Κόλα, με κάθε τρόπο, στο χώρο του εργοστασίου».