Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:59
Κόσμος

Σεισμός 4 Ρίχτερ ισοπέδωσε το νησί Ισκια στην Ιταλία -2 νεκροί






Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τον ασθενή μεν, 4 Ρίχτερ, καταστροφικό δε, σεισμό στο νησάκι Ισκια στην Νάπολη.

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 26 έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι, παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός σηεμιώθηκε χθες στις 8 και 57 λεπτά τοπική ώρα, (21 και 57 λεπτά ώρα Ελλάδας).

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της από κατάρρευση μέρος τοπικής εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε την ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το καμπαναριό.

Οι τραυματίες είναι είκοσι έξι, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετοί άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε, ανάμεσά τους και ένα μωράκι επτά μηνώ, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τα δύο αδελφάκια του και μια έγκυο γυναίκα.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που αμέσως στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους.

Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί, εκκενώθηκε, διότι εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους. Μόνον πέντε ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι, δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών, επίσης, ρωγμές δημιουργήθηκαν και σε τοίχο ξενοδοχείου, όπως και σε πολλά άλλα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημιές, σχεδόν κατέρρευσαν.

Λέκκας: Γιατί μόλις 4 Ρίχτερ είχαν φονικά αποτελέσματα στην Ισκια της Ιταλίας

Το μικρό εστιακό βάθος και το ηφαιστειακό περιβάλλον, σε συνδυασμό και με τις παλιές κατασκευές είχαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα στην Ίσκια της Ιταλίας, που ταρακουνήθηκε από σεισμό μόλις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Ίσκια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έξι κτήρια κατέρρευσαν και έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές στο νησί.

Ο κύριος Λέκκας διευκρίνισε ότι το τελικό μέγεθος του σεισμού είνα 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και εξήγησε πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με το ηφαιστιακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η Ισκια (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης) είχε ως αποτέλεσμα ένας μικρός σεισμός να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην επιφάνεια.

Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

Πηγή: iefimerida.gr