Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 08:24
Τοπικά

Σάλος στο Γηροκομείο, από καταγγελίες της Ταμία – Μπαίνει Εισαγγελέας;






Με αρνητικό τρόπο έρχονται πάλι στο προσκήνιο το Ίδρυμα Γηροκομείο Βόλου και το Φιλανθρωπικό Σωματείο Γηροκομείο Βόλου, για διοικητικά και οικονομικά ζητήματα και η εκτίμηση που υπάρχει είναι οτι άμεσα θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, λόγω της φύσης των καταγγελιών.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Δικαιοσύνη καθώς εκτός από διοικητικά ζητήματα, έχουν τεθεί θέματα οικονομικής διαχείρισης με την Ταμία του ΔΣ του Ιδρύματος Γηροκομείου Βόλου, Πάππα –Λέκκα να στέλνει στις 26 Ιουνίου 2018 επιστολή – σοκ προς τα μέλη του ΔΣ και να κοινοποιεί την ίδια επιστολή στο ΔΣ του Φιλανθρωπικού Σωματείου Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που γίνεται αναφορά στην οικονομική διαχείριση του Γηροκομείου καθώς το 2015 ολοκληρώθηκε διαχειριστικός – λογιστικός έλεγχος του ταμείου του Ιδρύματος για την οικονομική χρήση 2014, με αρκετές επισημάνσεις του ελεγκτή.

Αναφορικά με την πρόσφατη επιστολή της Ταμία του Ιδρύματος κ. Αικατερίνης Πάππα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παύλος Πάνος, δήλωσε  ότι έχουν διευκρινιστεί τα ζητήματα που ετέθησαν από την Ταμία η οποία έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Επιστολή – σοκ

Δισέλιδη επιστολή δέκα σημείων απέστειλε στις 26/6/2018 στο Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΒΟΛΟΥ με κοινοποίηση στο Δ.Σ. Φιλανθρωπικού Σωματείου Βόλου η Ταμίας του ΔΣ του Ιδρύματος κα Αικατερίνη Πάππα.

Η Ταμίας εγείρει διάφορα ζητήματα διαχείρισης αλλά και ηθικής τάξης, τα οποία εκτιμά πως χρήζουν διευκρινίσεων και ζητάει απαντήσεις από τον Πρόεδρο σε μια σειρά ερωτημάτων «με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των υπολοίπων μελών αλλά και τη διαλεύκανση των αποριών αυτών».

Μάλιστα στην επιστολή της μνημονεύει «ότι ήδη στην Εισαγγελία Βόλου, εκκρεμεί δικογραφία, μετά τις καταγγελίες του προηγούμενου Διευθυντή του Ιδρύματος, Κωνσταντίνου Τριχιά».

Η επιστολή προκάλεσε την έκπληξη των αποδεκτών, κυρίως των μελών του ΔΣ του Φιλανθρωπικού Σωματείου Βόλου, καθώς δεν γνώριζαν πώς λειτουργεί του ΔΣ του Ιδρύματος, για τις σχέσεις μεταξύ των μελών του κ.α.

 

Ζητήματα νέας Διοίκησης

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία με την οποία τέθηκαν ζητήματα για νέα Διοίκηση στο ίδρυμα, μετά τη νέα διοίκηση στο Σωματείο.

Η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου κα Σοφία Καράμπελα- Βαρλάμη, απέστειλε στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμη κυρία Κολυνδρίνη,

Παρακαλούμε λόγω της λήξης προθεσμίας για τη σύσταση του Δ.Σ. του Γηροκομείου Βόλου να μας ορίσετε άμεσα τα δυο άτομα που πρέπει να έρθουν απο την Περιφέρεια.

Στις 14/07/2017 και ενώ το Δ.Σ. του Γηροκομείου ζήτησε απο την Πρόνοια παράταση ενός έτους η Πρόνοια έδωσε παράταση 3ετών. Απο παράλειψη το ΔΣ του Ιδρύματος δεν ζήτησε διόρθωση της απόφασης αυτής. Αυτή τη στιγμή κι ενώ έχουν διεξαχθεί νέες εκλογές  και  οι συμμετέχοντες στο προηγούμενο συμβούλιο έχουν παραιτηθεί εν όψη των εκλογών αυτών και λόγω λήξης της θητείας τους  υπάρχει ένα συγκεκριμένο άτομο το οποίο ζητά να εκμεταλλευτεί  και να θέσει σε ισχύ την απόφαση αυτή. Πρόκειται για την κα Λέκκα, ταμία στο ΔΣ του ιδρύματος και πρώην πρόεδρο του φιλανθρωπικού σωματείου η οποία μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν εξέφρασε την επιθυμία της αυτή και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές ,έχει συσταθεί το συμβούλιο, επιλέχθηκαν τα άτομα που θα σταλούν στο ίδρυμα(κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας) στα οποία η ίδια δεν συμπεριλαμβάνεται ζητά την παραμονή της στην προηγούμενη θέση της. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για την ξαφνική της  επιθυμία να παραμείνει στη θέση της ως ταμίας για τα επόμενα δυο χρόνια. Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο άτομο εκλέχθηκε το 2014 στο φιλανθρωπικό σωματείο και στάλθηκε στο ΔΣ του Ιδρύματος μαζί με άλλα δυο άτομα ως εκ τούτου η θητεία ορίστηκε έως τις νέες εκλογές του φιλανθρωπικού (2018). Άλλωστε απο μόνη της καταθέτοντας υποψηφιότητα για τις εκλογές του φιλανθρωπικού αυτομάτως χωρίς περαιτέρω διαδικασία παραιτείται απο την προηγούμενη θέσης της λόγω λήξης της θητείας της.

Γι αυτό το λόγο σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας στέλνοντας τα δύο άτομα απο την Περιφέρεια για να ολοκληρωθεί το ΔΣ του Ιδρύματος δεδομένου ότι το φιλανθρωπικό σωματείο έχει στείλει τα τρία άτομα που του αναλογούν.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Φιλανθρωπικό Σωματείο Γηροκομείου Βόλου

Η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου

Σοφία Καράμπελα- Βαρλάμη

 

Η απάντηση του Αντιπροέδρου

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Του Ιδρύματος με την επωνυμία «Γηροκομείον Βόλου».                                                                         

ΠΡΟΣ

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία «ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ – ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΒΟΛΟΥ».

Κοινοποίηση προς:

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας,

Βόλος,  18 Ιουλίου 2018

 

Α) Αναφορικά με την (άνευ ορισμένης ημεροχρονολογίας) επιστολή σας προς την κ. Κολυνδρίνη, την οποία λάβαμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την 13-7-2018 και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων 436/13-7-2018, σας αναφέρουμε τα εξής:

Με αγαθές προθέσεις και έχοντας την πεποίθηση ότι βρισκόσαστε σε πλάνη, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αναγραφή στο ανωτέρω έγγραφό σας ανακριβειών ,  σας επισημαίνουμε τα εξής:

Εσφαλμένα δηλώνετε ότι δήθεν έληξε η προθεσμία για τη σύσταση του ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου κι ως εκ τούτου υποβάλλετε αίτημα για ορισμό δύο ατόμων από την  Περιφέρεια, για να «….ολοκληρωθεί το ΔΣ του Ιδρύματος, δεδομένου ότι το Φιλανθρωπικό Σωματείο, έχει στείλει τα τρία άτομα που του αναλογούν», όπως χαρακτηριστικά αναγράφετε στο τέλος του ανωτέρω εγγράφου.( Επισημαίνουμε  ότι ουδέποτε μας κοινοποιήσατε έγγραφο με αυτό το περιεχόμενο για τα νέα άτομα που έχετε «στείλει», όπως αδόκιμα υποστηρίζετε, κι εύλογα διερωτόμαστε για ποιό λόγο).

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 4746/11-7-2017 απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων, Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «απόφαση συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΒΟΛΟΥ», (ΑΔΑ: 6Θ7Ω7ΛΡ-ΛΜ0),  αποφασίστηκε η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Γηροκομείον Βόλου», με τριετή θητεία και συγκεκριμένα έως την 11-7-2020, ως εξής: 1) Παύλος Πάνος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την Βαρλάμη Σοφία, ορισμένοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας,

2) Ζιγγιρίδης Ευθύμιος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Σαρακατσάνο Ιωάννη, ορισμένοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας,

3) Πάππα – Λέκκα Αικατερίνη ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την Δραγογιάννη Παναγιώτα, ορισμένοι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Γηροκομείον Βόλου»,

4) Καρατζούνη Ελευθερία ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Λαρισαίο Γεώργιο, ορισμένοι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Γηροκομείον Βόλου»,

5) Γκοτοσόπουλος Δημήτριος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Αντώνιο Ζιούρα, ορισμένοι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Γηροκομείον Βόλου».

Η απόφαση αυτή είναι σήμερα σε ισχύ κατά το νόμο και παράγει όλα τα εκ του νόμου αποτελέσματα, είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1 & 2 του ΒΔ 754/ΦΕΚ 218 Α’/1972 «περί συστάσεως Ιδρύματος Γηροκομείον Βόλου» και προέκυψε μετά από υπόδειξη τριών μελών από εσάς, το Φιλανθρωπικό Σωματείο και δύο μελών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα άλλωστε με το καταστατικό σας και το άρθρο 23 παρ. 2 αυτού, το οποίο ορίζει ότι το ΔΣ του Φιλανθρωπικού Σωματείου Βόλου «…..υποδεικνύει τρία μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά για το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γηροκομείον Βόλου, τριετούς θητείας,  σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1 & 2 του ΒΔ 754/ΦΕΚ 218 Α’/1972 «περί συστάσεως Ιδρύματος Γηροκομείον Βόλου». Εξ’ αυτού προκύπτει ότι το Φιλανθρωπικό Σωματείο προτείνει τα τρία του μέλη , υποχρεωτικά για 3ετή θητεία, χωρίς να έχει τη διακριτική ευχέρεια να υποδείξει μέλη του για μικρότερη θητεία.

Επομένως ορθά και σύννομα δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 4746/11-7-2017 ανωτέρω απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων, Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφασίστηκε η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Γηροκομείον Βόλου», με τριετή θητεία, έως την 11-7-2020.

Επιπροσθέτως, το υποβληθέν αίτημα από το Φιλανθρωπικό Σωματείο, στην Περιφέρεια να ορίσει δύο άτομα, προβάλλεται αναρμοδίως, όπως προκύπτει από το καταστατικό σας, στο οποίο ουδεμία σχετική αναγραφή/μνεία  υφίσταται. Μόνο το Ίδρυμα Γηροκομείον Βόλου, μπορεί να ζητήσει τον ορισμό μελών από την Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 1 & 2 του ΒΔ 754/ΦΕΚ 218 Α’/1972 «περί συστάσεως Ιδρύματος Γηροκομείον Βόλου.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει, ότι σήμερα και έως την 11/7/2020, το σημερινό Δ.Σ του Ιδρύματος, έχει ενεργή θητεία, ουδόλως λήξασα, το ΔΣ είναι νόμιμο κι ισχυρό, παρά τα όσα αντίθετα και εσφαλμένα υποστηρίζετε. Ουδείς παραιτήθηκε από το Δ.Σ του Ιδρύματος, εκτός της κας Ελευθερίας Καρατζούνη, η οποία ήδη αναπληρώθηκε από τον νόμιμα ορισμένο αναπληρωτή της, κ. Γεώργιο Λαρισαίο. Ενώ η κα Αικατερίνη Πάππα –Λέκκα, στην οποία αναφέρεστε, ουδέποτε παραιτήθηκε από το Δ.Σ του Ιδρύματος Γηροκομείον Βόλου ούτε έληξε η θητεία της στο ΔΣ του Ιδρύματος.

Το γεγονός ότι έληξε η θητεία του ΔΣ του Φιλανθρωπικού Σωματείου σας και διενεργήσατε εκλογές, είναι νομικά αδιάφορο για το ΔΣ του Ιδρύματος, άλλωστε, σας τονίζουμε το αυτονόητο, ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, με ξεχωριστά Διοικητικά Συμβούλια και διαφορετικές θητείες, μάλιστα η θητεία του ΔΣ του Ιδρύματος είναι 3ετής, ενώ η θητεία του ΔΣ του σωματείου σας είναι 4ετής (άρθρο 18 του καταστατικού σας) .

Β) Την 17/7/2018, με έκπληξη λάβαμε δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολή της Προέδρου σας κας Σοφίας Βαρλάμη, η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων 445/17-7-2018, απευθυνόμενη στον κ. Διευθυντή του Ιδρύματος κι αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Κε Διευθυντά του Γηροκομείου Βόλου, Σας γνωρίζω ότι από τις 14/7/2018 το Ίδρυμα λειτουργεί χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου μέχρι  η Περιφέρεια να διορίσει  δυο άτομα τα όποια συμβούλια και αποφάσεις είναι άκυρα καθ΄ όσον η θητεία των ατόμων που είχαν σταλεί από το Φιλανθρωπικό Σωματείο στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο έχει λήξει. Ο κος Πάνος έχει σταλεί από το νεοεκλεγέν Φιλανθρωπικό Σωματείο ενώ ο κος Ζιγγιρίδης κατόπιν της παραιτήσεως του από το Φιλανθρωπικό είναι σε αναμονή.Ευχαριστώ, Η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Βόλου, Σοφία Βαρλάμη»

Με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο της Προέδρου σας, σας επισημαίνουμε ότι ουδείς, είναι σε θέση να υποκαταστήσει και να παραβλέψει την ανωτέρω απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία σήμερα είναι ισχυρή και ορίζει ότι η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου μας λήγει την 11/7/2020, ουδείς είναι σε θέση να κρίνει ως άκυρες τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μας, παρά μόνο τα αρμόδια Δικαστήρια. Το σωματείο σας είναι εντελώς αναρμόδιο να κρίνει τα ανωτέρω. Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε τί ακριβώς εννοεί η αποστολέας, λέγοντας ότι ο κος Ζιγγιρίδης «είναι σε αναμονή».

Παρακαλούμε στο εξής να εκλείψουν ανάλογες παρεμβάσεις και σας δηλώνουμε ότι επιθυμούμε αγαστή συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο, προς εκπλήρωση του σκοπού του Ιδρύματος Γηροκομείον Βόλου.

Μετά τιμής

Ο Αντιπρόεδρος

Ζιγγιρίδης Ευθύμιος

 

Η Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων) την περασμένη Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, απαντώντας σε αίτημα του Φιλανθρωπικού Σωματείου, διαβιβάζει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου των ΠΕΜΣ από την οποία προκύπτει ότι δεν συντρέχει λόγος ανάκλησης της απόφασης συγκρότησης του ΔΣ του Ιδρύματος Γηροκομείου Βόλου ούτε και ορισμού νέων μελών του ΔΣ.