Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:56
Κόσμος

Ρώσος βουλευτής προτείνει: Οι Τούρκοι να επιστρέψουν την Αγιά Σοφιά στους Ορθοδόξους






Με την ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας στο «κόκκινο» μετά την κατάρριψη του μαχητικού Σουκχόι στα σύνορα με τη Συρία, η συζήτηση στη Ρωσία έχει ανάψει για τις επόμενες κινήσεις της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο. Το «κοινό αίσθημα» απαιτεί μια δικαίωση για τον θάνατο του πιλότου, που για τους Ρώσους ήρθε εντελώς άδικα, και στο πλαίσιο αυτό διάφορες φωνές ακούγονται να προτείνουν λύσεις και βήματα προς την εκτόνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ρωσική Δούμα, ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σεργκέι Γκαβρίλοφ εισηγήθηκε το εξής: «Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά ένα φιλικό βήμα – η επιστροφή του καθεδρικού της Αγιάς Σοφιάς στην Χριστιανική Εκκλησία».

«Η ρωσική πλευρά είναι για μια τέτοια περίπτωση έτοιμη να συμμετέχει υλικά και να δεσμεύσει τους καλύτερους Ρώσους τεχνικούς και επιστήμονες που θα αποκαταστήσουν το οικουμενικό μνημείο τηςΧριστιανοσύνης», πρόσθεσε ο Γκαβρίλοφ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής για την προστασία των Χριστιανικών Αξιών.

«Ένα τέτοιο βήμα θα βοηθήσει την Τουρκία και το Ισλάμ να αποδείξουν ότι η καλή θέληση είναι πάνω από κάθε πολιτική», κατέληξε.