Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 04:30
Τοπικά

«Ρεμούλα» στο πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Βόλο

 «Ρεμούλα» 485.000 ευρώ στο πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ανακάλυψε ο πολύμηνος έλεγχος των επιθεωρητών του ΕΚΦΑ στον Βόλο. Στον δρόμο για την εξιχνίαση της κατάχρησης 80.000 ευρώ που είχαν αποδοθεί σε μη δικαιούχους επιδομάτων στον Βόλο, οι επιθεωρητές του ΕΦΚΑ «έπεσαν» πάνω σε μεγαλύτερο λαβράκι.





Από το πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το οποίο εντάχθηκε στο ΙΚΑ στο πλαίσιο της ενοποίησης των ταμείων, αλλά συνέχιζε να λειτουργεί αυτόνομα εκδίδοντας μάλιστα χειρόγραφες αποδείξεις, είχαν πλαστογραφηθεί δεκάδες παραστατικά ώστε… να «ξαναπληρωθούν» δικαιούχοι. Σύμφωνα ωστόσο με τους Επιθεωρητές, τα χρήματα αντί να καταλήγουν στα πρόσωπα που ήταν οι δικαιούχοι, είχαν τελικά πάντα έναν και μοναδικό παραλήπτη.

Πηγές της διοίκησης του ΕΦΚΑ που ρωτήθηκαν χθες από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιβεβαίωσαν πως ο οικονομικός έλεγχος που έγινε από τους Επιθεωρητές στον Βόλο, αποκάλυψε δύο διαφορετικές υποθέσεις κατάχρησης. Η πρώτη αφορά στη χορήγηση επιδομάτων που πιστώνονταν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων από υπάλληλο στο Τμήμα Παροχών του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ, με την οικονομική ζημιά να ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, για να αποκαλυφθεί το δεύτερο σκάνδαλο στην πορεία, μετά τον γενικευμένο έλεγχο της Γενικής Επιθεώρησης στο πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου η οικονομική ζημιά ανέρχεται στο ποσό των 485.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ερχόμενη Δευτέρα, κατόπιν εντολής της Διοίκησης του Φορέα, θα μεταβεί στον Βόλο υπηρεσιακό κλιμάκιο με επικεφαλής διευθυντικό στέλεχος του ΕΦΚΑ από τη Βόρειο Ελλάδα, το οποίο θα διαχειριστεί πλέον το πειθαρχικό κομμάτι της έρευνας και για τις δύο υποθέσεις.

Μετά την αποκάλυψη της κατάχρησης, τόσο στο Τμήμα Παροχών όσο και στο πρώην ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τέθηκαν σε δυνητική αργία με απόφαση της Διοίκησης δύο υπάλληλοι, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στις δύο υποθέσεις.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δύο ΕΔΕ, τον λόγο θα έχει το πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την απόδοση πειθαρχικών κυρώσεων.

Στο πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων η μεγάλη… ρεμούλα

Η μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, εντοπίζεται στο πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το πόρισμα των Επιθεωρητών έχει καταλογίσει οικονομική ζημιά 485.000 ευρώ, ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το Ταμείο, το οποίο στεγαζόταν μεν στο ίδιο κτίριο με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΙΚΑ, λειτουργούσε όμως αυτόνομα με έναν μόνο υπάλληλο, μετά την ενοποίηση των ταμείων, χωρίς κανένα μηχανογραφικό σύστημα. Μάλιστα, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι αποδείξεις στο συγκεκριμένο ταμείο εκδίδονται ακόμη χειρόγραφα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο υπάλληλος στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα από το 2008 μέχρι και το 2017, φέρεται να πλαστογραφούσε παραστατικά δαπανών του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για παροχές οι οποίες όμως είχαν ήδη πληρωθεί στους δικαιούχους τους. Ο ίδιος -σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών- φέρεται να «ξαναπλήρωνε» τις δαπάνες, όχι όμως στους δικαιούχους που αναγράφονταν στο διπλότυπο της απόδειξης πληρωμής, αλλά στον εαυτό του.

Στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης που ξεκινά, θα κληθούν να καταθέσουν εκτός από τον υπάλληλο που φέρεται να εμπλέκεται, οι δικαιούχοι που αναγράφονται στις αποδείξεις.

Στην πρώτη υπόθεση, ο υπάλληλος του Τμήματος Παροχών, φέρεται να πίστωνε σε λογαριασμούς μη δικαιούχων διάφορα ποσά από παροχές, όπως άδειες ασθενείας, προμήθεια υλικών και διάφορες άλλες δαπάνες, ζημιώνοντας τον ΕΦΚΑ με 80.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί και ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, θα κληθούν να καταθέσουν οι φερόμενοι ως «δικαιούχοι», ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι εισέπραξαν αυτά τα χρήματα, ή πιστώνονταν στον δικό τους λογαριασμό, προκειμένου να τα καρπωθεί στη συνέχεια ο υπάλληλος που εμπλέκεται στην κατάχρηση.

Σημειώνεται πως η Εισαγγελία Βόλου έχει στα χέρια της το πόρισμα των Επιθεωρητών και για τις δύο υποθέσεις και θα κινηθεί με περαιτέρω ενέργειες, πιθανότατα με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ