Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 12:08
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ρεκόρ» καύσωνα στην Αττική: Το θερμόμετρο στην Ελευσίνα έδειξε… 45,3°C






Όσοι ήλπιζαν ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για… 45άρια κατά τη διάρκεια του τετραήμερου καύσωνα που πλήττει την χώρα μας ήταν απλώς υπερβολές, διαψεύστηκαν σήμερα πανηγυρικά από το καμίνι στο οποίο μετατράπηκε η Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η Αττική αναδείχτηκε η… πρωταθλήτρια του ευρωπαϊκού κύματος καύσωνα, αφού ο υδράργυρος άγγιξε τους 45,3°C στην Ελευσίνα, θερμοκρασία που σε καμία άλλη περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου δεν καταγράφηκε σήμερα!

Αυτό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, είχε συμβεί και το 2007 όταν στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα είχαν καταγράψει 46,5°C.

«Τις τελευταίες μέρες κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ήταν υπερβολικές οι εκτιμήσεις μου για θερμοκρασίες της τάξεως των 44-45°C και ότι δεν θα σημειωθεί θερμοκρασία άνω των 42-43°C. Επίσης άλλοι έλεγαν ότι η θαλάσσια αύρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και δεν θα αφήσει τη θερμοκρασία στις παραλιακές περιοχές της Αττικής να φτάσει πάνω από τους 35-36°C.», αναφέρει ο μετεωρολόγος, επισημαίνοντας ότι, εκτός από το «ρεκόρ» της Ελευσίνας, σε πολλές περιοχές του νόμου Αττικής ο υδράργυρος έφτασε με σχετική ευκολία τους 44°C (Ασπρόπυργος, Φιλαδέλφεια, Μαρκόπουλο) αλλά και σε δεκάδες άλλες τους 43°C αντίστοιχα.

«Με βάσιμα στοιχεία πλέον, μπορούμε να μιλάμε για τιμές στα θερμόμετρα που είχαν 10 χρόνια να σημειωθούν! Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε πολλές περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 43-44°C και τοπικά 45°C, που αλλού, στη Λάρισα!» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους πίνακες με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα στην Ελλάδα και τις μέγιστες σήμερα στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικράτησε το μεσημέρι στη χώρα είναι η εικόνα που αποτυπώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι στους σταθμούς παρατήρησης που χρησιμοποιεί ως αναφορά η ιστοσελίδα meteo.gr.

Από τους 299 σταθμούς αναφοράς, στους 45 η θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών με τη Σπάρτη να κρατάει τα πρωτεία καθώς τα θερμόμετρα έδειξαν 44 βαθμούς Κελσίου.

Θάλαμος αερίων η Αθήνα

Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος σήμανε συναγερμό για άλλη μια φορά σχετικά με τις τιμές του όζοντος που ξεπέρασαν το όριο ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 13:00 σημειώθηκαν οι εξής υπερβάσεις:

Καλλιάνος: Έως και 45 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο το Σάββατο και την Κυριακή η Ελλάδα θα βρίσκεται στο «μάτι» του καύσωνα με θερμοκρασίες που μονάχα στη Σαχάρα κυμαίνονται.

Πολλοί θα θυμηθούν τον φονικό καύσωνα του 1987 όπου περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως ηλικιωμένοι.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πολύ σημαντική θερμή εισβολή. Σήμερα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ο υδράργυρος θα βρεθεί στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα γύρω στους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου αλλά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως στην Κεντρική Μακεδονία, στο Θεσσαλικό κάμπο, στην Κωπαΐδα, στη Βοιωτία, σε τμήματα της Δυτικής Αττικής και της Λακωνίας αλλά και στα νότια παράλια της Κρήτης, ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Άρα μιλάμε για μία πολύ ισχυρή θερμή εισβολή» λέει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος.

«Γενικά και τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Και στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις μεγαλουπόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα ακόμα και αργά το βράδυ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες δεν θα προλαβαίνει ο υδράργυρος να κατεβαίνει κάτω από τους 33 βαθμούς Κελσίου» προσθέτει ο κ. Καλλιάνος.

Ανάσα δροσιάς από την Κυριακή

Με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία προκύπτει ότι από το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς τουλάχιστον, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του βορείου Ιονίου και την Ήπειρο, αργότερα σε όλη τη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, και μέσα στη Δευτέρα στο υπόλοιπο της χώρας.

Βόρεια προάστια: Αποπνικτική ατμόσφαιρα σήμερα, λόγω υπέρβασης του όζοντος

Αν παρά τον καύσωνα, έχετε χρειαστεί να μετακινηθείτε σήμερα, Παρασκευή, στα βόρεια προάστια είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο, θα έχετε σίγουρα δει μια «θολούρα» στον ουρανό, θα έχετε αισθανθεί πολύ αποπνικτικά και πιθανόν, το έχετε μετανιώσει που βγήκατε έξω. Το ότι το κλίμα στα βόρεια της Αθήνας είναι λίγο διαφορετικό σήμερα από τις άλλες περιοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπέρβαση των τιμών του όζοντος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, καταγράφηκε στις 14.00 υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον στις εξής περιοχές, όπου υπάρχουν σταθμοί μέτρησης:

– στο Μαρούσι στα 182μg/m3
– στη Λυκόβρυση στα 195μg/m3
– στην Αγία Παρασκευή στα 191μg/m3 και
– στους Θρακομακεδόνες στα 203μg/m3

Υπενθυμίζουμε ότι το όριο συναγερμού είναι στα 240μg/m3.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας συστήνει: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

 

 

Πηγή: protothema.gr