Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράμα: Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας






Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που την φοβούνται, αλλά δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

«Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο», δήλωσε στον Αλέξη Παπαχελά.

Σχετικά με τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν;».

Ξεκαθάρισε όμως ότι η χώρα του δεν έχει καμία βλέψη αλλαγής συνόρων, ούτε σε βάρος της Έλλαδας, ούτε σε βάρος άλλης χώρας της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε φιλική την ανάρτησή του στο facebook για την Ακρόπολη, προκειμένου να υπογραμμίσει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.

Με τη θέση ότι κανείς δεν θέτει θέμα αυτονομίας της Τσαμουριάς… γέλασε και με κάποιους Έλληνες που θέλουν τα σύνορα στη μέση της Αλβανίας. Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το θέμα της Χειμάρας και δήλωσε ανοιχτά που δε θεωρεί σοβαρούς όσους θέτουν θέμα Βορείου Ηπείρου.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν βρίσκεται η Τουρκία πίσω από την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 Ελλάδας- Αλβανίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση και ζήτησε…. συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, στο πλαίσιο της κοινής πορείας των δύο χωρών στην Ευρώπη.

 

 

Πηγή: protothema.gr