Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα κάνετε ρύθμιση οφειλών σε 12 ή σε 120 μηνιαίες δόσεις






Όσο η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ καταρρέει, τόσο δημιουργούνται χιλιάδες νέοι οφειλέτες προς τα Ταμεία, από τις τάξεις των εργοδοτών, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ήδη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2017 έχουν διαβιβαστεί 18.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το ΚΕΑΟ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν οφειλόμενα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Όποιος οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις του Κέντρου, θα έρθει αντιμέτωπος με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν άμεσα και ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, στην ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η «πάγια ρύθμιση» αφορά μικροοφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από 1/1/2017, δηλαδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Η εξόφληση των οφειλών αυτών μπορεί να γίνει σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς «κούρεμα» των προσαυξήσεων από τόκους και πρόστιμα. Το ελάχιστο ποσό καταβολής έχει προσδιοριστεί σε 50 ευρώ τον μήνα για οφειλές έως 5.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά καθορίζεται ανάλογα με την οφειλή και τον τύπο της ρύθμισης που θα επιλεγεί.

 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Σε ότι αφορά τα χρέη του… παρελθόντος, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μια νέα ιδιαίτερα ευνοική ρύθμιση χρεών έως και σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων από 35% έως 85%.

Προυπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι η συνέπεια των οφειλετών με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση, ή τους επίδοξους «μπαταχτσήδες» θα επιστρατευθεί το ΚΕΑΟ, προκειμένου να τους πιέσει να εξοφλήσουν τα χρέη τους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Από τις 3 Αυγούστου θα λειτουργήσει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (στα ίδια πλαίσια με εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού) για την υποβολή αιτήσεων διακανονισμού τμηματικής εξόφλησης οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα πρώην Ταμεία.

Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις (ανάλογα με το ύψος του ποσού), ενώ θα λαμβάνονται υπόψη το εισόδημα και η περιουσία του κάθε οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο λιγότερες είναι οι δόσεις της ρύθμισης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κούρεμα» των οφειλών από τόκους και πρόστιμα.

 

Πηγή: insider.gr