Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 20:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πτώση στο λιανικό εμπόριο- Οι καταναλωτές περιορίζουν τρόφιμα και καύσιμα






Η συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών αποτυπώνεται στην καθοδική πορεία των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο και στη μείωση του τζίρου των σούπερ μάρκετ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ δείχνουν πτώση κατά 5,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων ανοδικά κινούνται- λόγω επικείμενων τότε θερινών διακοπών- οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων, της ένδυσης- υπόδησης και των βιβλιοπωλείων.

Αντίθετα, πολύ μεγάλη ήταν η πτώση στις πωλήσεις καυσίμων, ενώ μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις και στα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, άνοδο σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων σε Πολυκαταστήµατα (11,9%), Ένδυση- υπόδηση (4%) και Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (2,3%). Ενώ, μειώθηκε ο τζίρος σε Καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (10,4%), Φαρµακευτικά- καλλυντικά (7,7%), Τρόφιµα- ποτά- καπνό (3,9%), Μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (1,1%) και Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισµό (0,2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο σηµείωσε µείωση 3,6% τον Ιούνιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2016 σηµείωσε αύξηση 3,7%.

Ο εποχικά διορθωµένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) γενικός δείκτης όγκου, σηµείωσε αύξηση 0,7 % τον Ιούνιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2016. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών(σε τρέχουσες τιµές), σηµείωσε µείωση 5,2% τον Ιούνιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2016 σηµείωσε αύξηση 5,2%. Ο εποχικά διορθωµένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, σηµείωσε αύξηση 1% τον Ιούνιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2016.

 

ΛΑΕ: Στη φαντασία της κυβέρνησης η ανάπτυξη της οικονομίας

 

«Η μείωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο διαψεύδει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί σταθεροποίησης και συνθηκών ανάπτυξης της οικονομίας», σημειώνει η ΛΑΕ σε σχόλιο της και προσθέτει:
«Λίγες μόλις ώρες μετά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Δραγασάκη, προς τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε μείωση -5,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Επιβεβαιώνεται έτσι και σε επίπεδο στατιστικών δεδομένων αυτό που καθημερινά βιώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι τα μνημονιακά μέτρα «κουρεύουν» διαρκώς τα λαϊκά εισοδήματα, συρρικνώνουν την κατανάλωση και εντείνουν την ύφεση και την ανεργία. Οι συνθήκες σταθεροποίησης και ανάπτυξης βρίσκονται μόνο στο φαντασιακό πεδίο του κ. Δραγασάκη και γενικότερα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»

Πηγή: iefimerida.gr