Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 18:14
Τοπικά

Πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού στο Δήμο Βόλου






Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εξέταση ψηλάφησης μαστού  και πληροφόρηση για τις εξετάσεις που αφορούν το μαστό , που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες του πολεοδομικού συγκροτήματος του  Βόλου και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Λούτσο Παναγιώτη, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος  σε διάγνωση καρκίνος της γυναίκας. Εντούτοις η θνησιμότητα αυτού του καρκίνου έχει μειωθεί σημαντικά λόγου του προληπτικού ελέγχου του μαστού. Το 90% των γυναικών όπου διαπιστώνεται καρκίνος του μαστού μικρότερος από 2 εκατοστά, ζει μια εντελώς φυσιολογική ζωή. Ο προληπτικός έλεγχος μαστού περιλαμβάνει την αυτοεξέταση, την κλινική ψηλάφηση και την απεικονιστική εξέταση μαστού (υπέρηχος, μαστογραφία, MRI).

Η κάθε γυναίκα «ξέρει» το σώμα της καλύτερα από τον καθένα. Ο σκοπός της εξέτασης είναι, μέσω της τακτικής εφαρμογής της , να γνωρίζει η γυναίκα τη μορφολογία και τη υφή των μαστών της και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη κακοήθεια  – συνεπώς δε χρειάζεται πανικός, παρά μόνο ευαισθητοποίηση για να γίνει περισσότερος έλεγχος.

Αν  παρατηρηθούν κάποια από τα ακόλουθα επισκεφτείτε το γιατρό σας:

  • Αλλαγές στο σχήμα ή την παρυφή του μαστού
  • Ψηλαφητό ογκίδιο το οποίο δε μεταβάλλεται μετά από τη περίοδο.
  • Πάχυνση του δέρματος, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ραγάδες ή φαγούρα.
  • Μεταβολές στη θηλή, εισολκή, αλλαγές στο σχήμα ή τη θέση της.
  • Έκκριμα από τη θηλή, ιδίωςαν είναι αιματηρό .

 

Πως  γίνεται η κλινική εξέταση μαστού

Πρώτα γίνεται η επισκόπηση των μαστών σε συνθήκες καλού φωτισμού. Μπορεί να σας ζητηθεί να σηκώσετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, ή να σπρώξετε τη μέση ώστε να συσπαστούν  οι μύες του θώρακα, προκειμένου να ελεγχθεί η συμμετρία  των μαστών.

Έπειτα η ψηλάφηση γίνεται σε ύπτια θέση, με τη γυναίκα να έχει το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι της. Ο κάθε μαστός ψηλαφάται προσεκτικά, αργά μεθοδικά προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα τεταρτημόρια, η περιοχή πάνω από τη κλείδα και αυτή της μασχάλης. Γενικά η εξέταση δεν πονάει, ούτε προκαλεί ενόχληση στη γυναίκα εκτός αν υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή. Η κλινική εξέταση πρέπει να εκτιμάται σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση και την ψηφιακή  μαστογραφία.

Η μαστογραφία είναι μιας χαμηλής δόσης ακτινοβολία των μαλακών μορίων του μαστού η οποία μπορεί να κάνει διάγνωση  ενός όγκου του μαστού πριν να γίνει αυτός ψηλαφητός. Η μαστογραφία αποτελεί βασική  εξέταση του προληπτικού ελέγχου του μαστού.

Σύμφωνα με  το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων- Γυναικολόγων (ACOG) Συστήνει την έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία μετά το 40ο έτος , κάθε 1-2 χρόνια και μέχρι τα 70 έτη .

Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου ( με οικογενειακό ιστορικό) καρκίνου μαστού μπορεί να ωφεληθούν από  την πρωϊμότερη  έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία ή άλλες μεθόδους, όπως το υπερηχογράφημα και το MRI ( μαγνητική τομογραφία).

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστασία Μορφογιάννη δήλωσε  σχετικά: « η συγκεκριμένη δράση αποσκοπούσε στην προσέγγιση των γεωγραφικών ενοτήτων πέρα του κέντρου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο γυναικείος πληθυσμός και να προβεί στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι αποτέλεσμα της πρόληψης. Ευχαριστούμε θερμά, το γυναικολόγο κ. Παναγιώτη Λούτσο που συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού και παρείχε πολύτιμες συμβουλές για την ανάγκη ή όχι περαιτέρω εξετάσεων στους συμμετέχοντες  στο πρόγραμμα. Επίσης ευχαριστούμε τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ. Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας την σημασία της προληπτικής ιατρικής, βρίσκεται πάντα αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Το ΚΕΠ – Υγείας του Δήμου Βόλου έχει σκοπό  την  προάσπιση της υγείας των δημοτών μας και παράλληλα την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.»