Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 17:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017: Περικοπές 1 δισ. στις συντάξεις και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών






Η νέα μείωση εισοδημάτων που θα υποστούν οι συνταξιούχοι, είτε μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είτε μέσω της μείωσης των συντάξεων, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2017.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει μέτρα-φωτιά με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,37 δισ. ευρώ και με νέες μειώσεις συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας), που φτάνουν συνολικά στα 984 εκατ. ευρώ μαζί με το μεγάλο ψαλίδι στο ΕΚΑΣ κατά 431 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται μείωση κατά 10,6 εκατ. ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα, που θα προέλθει από τη θέσπιση χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Οι νέες επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά  27 εκατ. ευρώ λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους ενώ από τις υφιστάμενες επικουρικές κόβονται άλλα 234 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις με νέες περικοπές και για το 2017, πέραν αυτών που άρχισε να εφαρμόζει το ΕΤΕΑ αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016.

Η εξοικονόμηση των 234 εκατ. ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις δεν θα προέλθει μόνον από την παρακράτηση των 50 ευρώ της αναδρομικής μείωσης, αλλά ενδεχομένως και από την ενεργοποίηση της ρήτρας του νόμου 4387/16 που προβλέπει αναπροσαρμογή συντάξεων αν υπάρχει απόκλιση άνω του 0,5% μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Την ίδια ώρα μειώνονται κατά 86 εκατ. ευρώ τα ποσά για τις νέες κύριες συντάξεις που θα υπολογιστούν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και μπαίνει σε εφαρμογή το νέο και μικρότερο πλαφόν σε όσους έχουν μία σύνταξη ή περισσότερες συντάξεις. Το πλαφόν για τη μία σύνταξη κατεβαίνει στα 2.000 ευρώ μικτά. Από τη μείωση αυτή θα εξοικονομηθούν 132,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr