Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:31
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν τη ΔΕΘ ο μίνι ανασχηματισμός -Οι αμετακίνητοι υπουργοί






Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα -περιορισμένες στον αριθμό- σκέφτεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζυγίζει τις εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες του.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, βέβαια, διαψεύδουν με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, καθότι είναι γνωστό ότι αυτή η συζήτηση προκαλεί «παραλητικά» συμπτώματα στα υπουργεία, με αποτέλεσμα οι υπουργοί να κατεβάζουν τα μολύβια. Και διαμηνύουν ότι αυτή η απόφαση εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρασκήνιο, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος. Κίνηση την οποία πολλοί κυβερνητικοί προέβλεπαν άλλωστε από τον τελευταίο ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις και ζυγίζει τα δεδομένα.

Ο χρόνος κατά συνέπεια ενδέχεται να μετράει αντίστροφα και δεν αποκλείεται -ακόμα και πριν τη ΔΕΘ- να προχωρήσει σε μίνι ανέωση του υπουργικού συμβούλιου. Ο στόχος είναι διττός: οι όποιες αλλαγές γίνουν να σηματοδοτήσουν οτι κυβέρνηση και χώρα αλλάζουν σελίδα και μπαίνουν σε νέα-μεταμνημονιακή- φάση, καθώς επίσης και οτι με το εν λόγω σχήμα θα οδεύσει σε κάλπες είτε αυτές διενεργηθούν το Μάιο του 2019, είτε νωρίτερα.

«Κλειδί» οι πολιτικές ισορροπίες

Παρόλα αυτά, η πολιτική ισορροπία στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι εξόχως εύθραυστη. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος φροντίζει με τον τρόπο του να βάζει όρους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση) και να θυμίζει οτι χωρίς τους ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Ενώ με φόντο και την τεταμένη κατάσταση λόγω Ονοματολογικού, κυβερνητικά στελέχη με γνώση των εισηγήσεων που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας λένε ότι «δεν υπάρχει ευχέρεια για σαρωτικές αλλαγές» και είναι ένας παράγοντας τον οποίο δεν μπορεί να παραβλέψει η ηγεσία του Μαξίμου.

Καμμένος, Κοτζιάς, Τσακαλώτος 

Όσοι κινούνται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν απίθανο, πάντως, να γίνουν αλλαγές στα τρία αυτά χαρτοφυλάκια.

Ήδη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο απασχολεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ, σχεδιάζεται να εξαγγελθούν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και μέτρα για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Συν τοις άλλοις, με το βλέμμα στην έξοδο της χώρας στις αγορές θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι και ο ίδιος θα θέλει να πιστωθεί πολιτικά οφέλη και να υλοποιήσει μια σειρά από πολιτικές που δεν μπορούσε πριν λόγω των περιορισμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Κοτζιάς,έφερε σε πέρα τη συμφωνίας Αθήνας-ΠΓΔΜ και εντός της κυβέρνησης θεωρείται από τους πιο ισχυρούς υπουργούς και … αμετακίνητος.

Γρίφος,ωστόσο, θεωρείται η στάση του Π. Καμμένου. Οι περρισότεροι άλλωστε τον θεωρούν «απρόβλεπτο» κατά συνέπεια δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για το αν θα ζητήσει (πράγμα δύσκολο) ή όχι να μετακινηθεί.

Το βλέμμα στις ετοιμασίες για τη ΔΕΘ

Έως τότε, πάντως, την κυβέρνηση απασχολεί η διαμόρφωση του αφηγήματος για τη ΔΕΘ και ακολούθως η συζήτηση που θα ανοίξει από Οκτώβριο για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Πηγή:  iefimerida.gr