Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 07:08
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέσινγκ» για κατασχέσεις ακόμα και για μικροποσά σε 670.000 οφειλέτες

Εφοριακοί θα τηλεφωνούν σε όσους καθυστερούν την δόση για να «μαζέψουν» τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ – Σε πλειστηριασμό με ένα «κλικ» στον υπολογιστή 3.671 ακίνητα για κόκκινα δάνεια – Κάνουν 23.000 πλειστηριασμούς το μήνα για να καλύψουν «τρύπα» 730 εκατ. στα έσοδα






Αντιμέτωποι με τα ειδοποιητήρια της εφορίας θα βρεθούν 670.000 φορολογούμενοι τις επόμενες ημέρες οι οποίοι θα κληθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης του μισθού, της σύνταξής τους ή κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την ΑΑΔΕ κινούνται με ρυθμό 23.000 το μήνα και θεωρούνται απαραίτητοι από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η «τρύπα» των εσόδων που έφτασε τον Ιούλιο τα 730 εκατ. ευρώ. Μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η «τρύπα» ήταν 340 εκατ. ευρώ.

Πληρώνουν τη χαμένη ανάπτυξη 

Παράλληλα, η χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη (απόρροια της καθυστέρησης της αξιολόγησης) οδηγεί την κυβέρνηση στην επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης εφόσον για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυχγάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από τους ανεμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Όσοι λάβουν στο email ή επιστολή της εφορίας στην διεύθυνση κατοικίας τους θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 15 ημέρες για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

 Αδιάκοπο κυνήγι και τηλεφωνήματα 

Στόχος της κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία της ειδοποίησης είναι να μαζέψει τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ από τα «φρέσκα» χρέη θέτοντας στο στόχαστρο πάνω από 300.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν τον Ιούλιο να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για όσους δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Τι θα συμβεί αν ένας φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί στις γραπτές ειδοποιήσεις; Το πρώτο βήμα από την πλευρά της αρμόδιας διεύθυνσης είναι να του τηλεφωνήσει για τον ενημερώσει και προφορικά. Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει συμμόρφωση ο ηλεκτρονικός φάκελος του οφειλέτη θα μπαίνει στη ζώνη των κατασχέσεων όπως έχει ήδη συμβεί για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους ακόμη και για ποσά λίγο πάνω από 500 ευρώ.

Ηλεκτρονικά και η πρώτη κατοικία  

Παράλληλα από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικιών, ακόμη και πρώτης κατοικίας, άνω των 300.000 ευρώ, για χρέη προς τις τράπεζες. Μέσω hi-tech διαδικασιών αναμένεται τους επόμενους μήνες να τεθούν σε πλειστηριασμό 3.671 ακίνητα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον με ένα «κλικ», χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων και σε πρώτη φάση θα δοθεί προτεραιότητα σε ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί παρότι έχουν ειδοποιηθεί από την τράπεζα για το στεγαστικό τους δάνειο.