Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:01
Τοπικά

Πλημμύρισαν 5.000 στρέμματα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου






Σε λίμνες μετατράπηκαν 5.000 περίπου στρέμματα αγροτικής παραγωγής στην περιοχή του Στεφανοβικείου λόγω της σφοδρής νεροποντής που σημειώθηκε το προηγούμενο τριήμερο, προκαλώντας ζημιές σε βαμβάκια και τριφύλλια και φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες παραγωγούς. Η νεροποντή σημειώθηκε σε μια καίρια στιγμή για την καλλιέργεια των βαμβακιών, θέτοντας σε επιφυλακή περισσότερες από διακόσιες οικογένειες, που αγωνίζονται να ανοίξουν διόδους στα χωράφια τους, για να μειωθεί η στάθμη του νερού και να σωθεί η παραγωγή της χρονιάς.

Ο αγώνας δρόμου των παραγωγών, που δοκιμάζονται για μια ακόμη φορά, ξεκίνησε από προχθές το βράδυ και συνεχίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο, τσάπες και σκαπτικά μηχανήματα, ενώ στο μεταξύ άρχισαν να υποβάλλονται οι πρώτες δηλώσεις για ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Περιγράφοντας τον απόηχο της νεροποντής, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Γιάννης Παπαϊωάννου, βαμβακοκαλλιεργητής και ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι «αν δεν υποχωρήσει άμεσα το νερό, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η παραγωγή. Γι’ αυτό τον λόγο οι οικογένειες των καλλιεργητών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απομακρύνουν το νερό από τα χωράφια τους».

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αναμένει ακόμη απάντηση στο δεύτερο αίτημα που υπέβαλε προκειμένου να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη νεροποντή που προηγήθηκε πριν από ενάμιση περίπου μήνα. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Παλληκάρης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου για θέματα πολιτικής προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Περιφέρεια, προωθήθηκε αρμοδίως αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από την πολιτεία.

 

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Καταγραφή ζημιών γίνεται από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το αγροτικό και δασικό δίκτυο, με το αίτημα της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών για την αγροτική οδοποιία να προβάλλει επιτακτικό. Όπως τονίζει ο δήμαρχος «διεκδικούμε σεβαστό ποσό από το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας για την αγροτική οδοποιία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές και να μην προκαλούνται προβλήματα στους δρόμους με τη βροχή».

 

Προβλήματα στη Σκιάθο

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της Σκιάθου, προκλήθηκαν, εξάλλου, λόγω της σφοδρής νεροποντής και των δυνατών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Συγκεκριμένα, διακοπή ρεύματος σημειώθηκε προχθές μετά τις 10 το βράδυ σε μεγάλο τμήμα του νησιού, λόγω της πτώσης κλαδιού δέντρου σε καλώδια της ΔΕΗ στην περιοχή Κολιός. Συνεργείο της ΔΕΗ αποκατέστησε τη βλάβη και η ηλεκτροδότηση επανήλθε μετά από μια περίπου ώρα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα σημειώθηκε βλάβη στον κεντρικό αγωγό νερού.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε τμήμα του αγωγού νερού που έσπασε στο ύψος της Μεγάλης Άμμου και έγινε αναγκαστική διακοπή νερού από τις 8 χθες το πρωί έως τις 2 περίπου το μεσημέρι, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά και η υδροδότηση του νησιού, το οποίο σφύζει από επισκέπτες και οι καθημερινές ανάγκες είναι αυξημένες κατά τη θερινή περίοδο.

 

Επανέρχεται καλοκαιρία

Αποκαθίσταται σταδιακά ο καιρός στη Μαγνησία μετά το πέρασμα της «Μέδουσας», με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στη Μαγνησία. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς, και στον Βόλο από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 30 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και η θερμοκρασία που θα σημειώσει άνοδο θα κυμανθεί μεταξύ 31 και 33 βαθμών στη Μαγνησία.