Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 20:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέζουν για αύξηση του ορίου απολύσεων οι δανειστές






Ανοικτά παραμένουν τα «καυτά» θέματα της ατζέντας του εργασιακού καθώς στη σημερινή συνάντηση της νέας Υπουργού Έφης Αχτσιογλου με τους θεσμούς, οι δύο πλευρές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με κύκλους της υπουργού η ελληνική πλευρά «υποστήριξε σθεναρά την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικό περιεχόμενο».

Η νέα Υπουργός απέκρουσε επίσης το αίτημα των δανειστών για αύξηση των ορίων των απολύσεων από 5 σε 10% μηνιαίως υποστηρίζοντας τεκμηριωμένα ότι δεν χρειάζεται αλλαγή καθώς το ελληνικό δίκαιο είναι συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ.

Οι θεσμοί άκουσαν τις ελληνικές θέσεις αλλά απέφυγαν να απαντήσουν, ενώ αύριο στελέχη του Υπουργείου Εργασίας θα συναντηθούν με τεχνικά κλιμάκια.

Υπερταμείο

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συζήτησαν με τους επικεφαλής των θεσμών για το νέο Υπερταμείο που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στα απογευματινά ραντεβού συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του ΔΣ της εταιρείας.

Στόχος, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Το πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά το αυριανό πρόγραμμα συναντήσεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο θέματα του Υπουργείου Υγείας αλλά και χρηματοπιστωτικά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για αύριο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:

-15:30-16:30 Θέματα του υπουργείου Υγείας
-17:00-19:00 Χρηματοπιστωτικά

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 24 Νοεμβρίου και όχι στο τέλος της εβδομάδας όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

 

 

Πηγή: protothema.gr