Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέζει η Άγκυρα: Στέλνει νέο κατηγορητήριο για τους «8» στρατιωτικούς






Την άμεση έκδοση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ζητά η Τουρκία, με νέο έγγραφο που έχει ήδη εκδοθεί και δρομολογηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Turk. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο ενημέρωσης, ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης έχει ήδη έτοιμο το ένταλμα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών, καθώς και το κατηγορητήριο, το οποίο είναι εξόχως βαρύ.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο με ελικόπτερο, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν στη σύλληψη από τους ανθρώπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το ένταλμα έκδοσης έχει σταλεί από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να το αποστείλει στις ελληνικές αρχές, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος.

Το τουρκικό δίκτυο παρουσιάζει και το περιεχόμενο του εγγράφου, υποστηρίζοντας πως αναφέρει ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διασυνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Αυγούστου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70  στις 16 Ιουλίου, διέπραξαν τα εγκλήματα «παραβίασης του συντάγματος δια βίας, απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ, η διαδικασία που προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1)Σε πρώτη φάση το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 2)Η ελληνική πρεσβεία θα διαβιβάσει τον φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών. 3)Το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν πάρει ήδη δύο αναβολές προκειμένου να περάσουν από την Επιτροπή Ασύλου. Η τελευταία ορίστηκε για τις 19 Αυγούστου.

«Εξαφανίστηκαν» δύο στελέχη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Δύο στελέχη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα φέρονται να έχουν «εξαφανισθεί» εκουσίως τις τελευταίες ημέρες, υπό το φόβο να ανακληθούν στην Άγκυρα και να υποστούν κυρώσεις ως φίλα προσκείμενοι στους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για τον επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας. Οπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, χωρίς όμως, να υπάρχει έως τώρα τουλάχιστον είτε επίσημη επιβεβαίωση, είτε διάψευση των πληροφοριών, τα δύο στελέχη ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται σ΄αυτή την περίπτωση, ακόμη και να ζητήσουν άσυλο, όπως έκαναν πρόσφατα οι οκτώ συμπατριώτες τους που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τα ίχνη των δύο στελεχών, του συνταγματάρχη Ιρχάν Γιασιτλί και του ναυτικού ακολούθου Χαλίς Τουντς, φέρονται να έχουν χαθεί από τις 7 Αυγούστου. Τότε, οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει επίσημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφασή τους να ακυρώσουν τα διπλωματικά διαβατήρια των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι ανακαλούνταν στην Τουρκία. Η ακύρωση των διπλωματικών διαβατηρίων ισοδυναμεί με άρση της διπλωματικής ιδιότητας και προστασίας.

 

 

Πηγή: protothema.gr