Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:10
Κόσμος

Περιφερειακές εκλογές-βαρόμετρο για την καγκελάριο Μέρκελ






Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται στις κάλπες στο πλαίσιο τριών περιφερειακών αναμετρήσεων σε μια χώρα που ταλανίζεται από τις αμφιβολίες για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής. Η Μέρκελ περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα, ενώ όλοι εκφράζουν φόβους για την επίδοση του ξενοφοβικού AfD.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας και το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ.

Για να αποτρέψει μια οδυνηρή αποτυχία του CDU, η Μέρκελ δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα περιφερειακά κρατίδια, πολλαπλασιάζοντας τις εκλογικές συγκεντρώσεις, κυρίως στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο των συντηρητικών όπου όμως το αποτέλεσμα δείχνει αμφίρροπο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου το CDU δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Επίδοση ρεκόρ;

Η Γερμανία είναι σε αναβρασμό από τότε που άνοιξε τις πύλες της σε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, κυρίως σύρους.

Εμπρησμοί σε εστίες όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο, σοκαρισμένοι πολίτες από σεξουαλικές επιθέσεις με δράστες μετανάστες στην Κολωνία: οι Γερμανοί, που αρχικά είχαν καλωσορίσει τους πρόσφυγες με λιχουδιές και αρκουδάκια τώρα δείχνουν μπερδεμένοι.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το νεόκοπο ξενοφοβικό κόμμα που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια για να αμφισβητήσει το ευρώ, ίσως αναδειχθεί νικητής των εκλογών, λαμβάνοντας ποσοστό μεταξύ 9% και 19%, ανάλογα με την περιοχή.

Μετά τις εκλογές, το AfD, που έχει εξασφαλίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να εκπροσωπείται στα μισά από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια.

Στη Σαξονία-Άνχαλτ, με 19% στις δημοσκοπήσεις, το AfD διεκδικεί ακόμη και τη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης του από το αριστερό Die Linke. Και παρότι αυτό το μη προνομιούχο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας φιλοξενεί λίγους πρόσφυγες.

«Ντροπή»

Τα παραδοσιακά κόμματα απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD, που χαρακτηρίζεται «ντροπή για τη Γερμανία», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Για τα κόμματα αυτά, το CDU και το SPD κυριαρχούν στην πολιτική εδώ και 70 χρόνια, το καθήκον να σχηματίσουν βιώσιμους περιφερειακούς συνασπισμούς μπορεί να καταστεί ακόμη πιο δύσκολο.

Σίγουρη, η Μέρκελ ορκίζεται τουλάχιστον ότι το AfD θα χάσει τη δύναμή του μόλις επιλυθεί η προσφυγική κρίση.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ένα εύπορο κρατίδιο όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο της Γερμανίας, 4%, το CDU μπορεί να χάσει έως και δέκα μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να εκθρονιστεί από πρώτη περιφερειακή πολιτική δύναμη από τους Πράσινους. Το AfD λαμβάνει 11%.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός σε αυτό το κρατίδιο, Γκίντο Βολφ, πήρε αποστάσεις από την Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια προσπάθεια να πείσει ένα εκλογικό σώμα πολύ προσηλωμένο στις χριστιανικές αξίες που ανησυχεί για τη ροή μουσουλμάνων μεταναστών.

Στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, η υποψήφια του CDU Τζούλια Κλέκνερ επιχείρησε επίσης να κρατήσει αποστάσεις, συνηγορώντας υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής.

Δίνει πλέον μάχη στήθος με στήθος με την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Μαλού Ντρέγερ, ενώ το AfD μπορεί να ελπίζει σε ένα ποσοστό 9%.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι όσο κι αν αμφισβητείται η Μέρκελ παραμένει πολύ ισχυρή και χωρίς αντίπαλο ικανό να την νικήσει.