Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:06
Τοπικά

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας






Στη δημιουργία μίας επιπρόσθετης και αξιόπιστης «δικλείδας ασφαλείας» σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κεραιών προσβλέπει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Δημήτρη Χουσιάδα και στελέχη του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων.
Το Παρατηρητήριο βρίσκεται σε λειτουργία από τον περασμένο Οκτώβριο μέσω ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 4,5 εκ. ευρώ του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο δημιούργησε σε όλη τη χώρα 500 σταθμούς μέτρησης των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως τα στοιχεία συλλέγονται, επεξεργάζονται με τη χρήση ειδικού λογισμικού και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω του portal http://paratiritirioemf.eeae.gr, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου.
Σκοπός του έργου είναι ο διαρκής και αδιαμεσολάβητος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους.
Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει και τη λειτουργία ανά την επικράτεια και 13 κινητών σταθμών. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η λειτουργία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, μίας κινητής μονάδας η οποία θα αυξάνει το εύρος και τις δυνατότητες των μετρήσεων προς όφελος του συνόλου.