Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 07:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιγραφές – σοκ στη δικογραφία της δολοφονίας στη Ζάκυνθο






Δέχθηκε… 19 λακτίσματα-κλωτσιές στο κεφάλι, που μετατράπηκε σε «μπάλα ποδοσφαίρου», τα περισσότερα χτυπήματα στον αυχένα ήταν σαν να «εκτελούσαν πέναλτι» με σφοδρότατες κρούσεις με τα πόδια, στο 2ο -3ο χτύπημα πρέπει να είχε πεθάνει. Αυτές οι φρικτές περιγραφές περιλαμβάνονται στην δικογραφία της δολοφονίας του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα Bakari Henderson, μέσα από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και κυρίως της κοπέλας από τη Σερβία, που αποτέλεσε την αρχική αφορμή της συμπλοκής, του νοσηλευτή ιδιωτικού θεραπευτηρίου που παρέλαβε τον άτυχο νεαρό και του φίλου του, ο οποίος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να παραλάβει τα αντικείμενα του νεκρού φίλου του.

Η «Danica» καταθέτει για τη selfie

Ο 21χρονη κοπέλα από τη Σερβία που διασκέδαζε μαζί με τους τρεις Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και το θύμα, με την βοήθεια μεταφραστή κατέθεσε στους αστυνομικούς: «Διαμένω προσωρινά στο Λαγανά Ζακύνθου όπου ήρθα στις 10 Ιουνίου 2017 για διακοπές με τον αδερφό μου. Στις 7-7-2017 και ώρα 02:30 πήγα με άλλους ομοεθνείς στο μπαρ Β…….. όπου εκεί γνώρισα τρεις Αμερικανούς και πίναμε ποτό μαζί εκ των οποίων ο ένας από τους τρεις ήταν μελαμψός των οποίων τα ονόματα όμως δεν γνωρίζω. Κατά τις 03:00 μου έπεσε ένα ποτήρι στο έδαφος και έσκυψα να το πιάσω, όταν σηκώθηκα είδα ένα άτομο Σέρβικης υπηκοότητας να σπρώχνει το μελαψό άτομο της παρέας μου και εκείνος τον χτύπησε με γροθιά. Στην συνέχεια ο μελαμψός άνδρας πήρε ένα μπουκάλι και τον χτύπησε στο κεφάλι. Ακολούθως βγήκα με τους τρεις Αμερικανούς και μαζί μας περίπου τριάντα άτομα Σέρβοι οι οποίοι άρχισαν να χτυπούν τους Αμερικανούς. Ύστερα είδα τους Αμερικανούς να τρέχουν και τα άτομα από την Σερβία να τους ακολουθούν. Εγώ δεν τους ακολούθησα γιατί με είχαν χτυπήσει στην προσπάθειά μου να τους χωρίσω. Μετά από 5 λεπτά περπάτησα προς το μέρος που τρέχανε και είδα τον μελαμψό άνδρα της παρέας μου πεσμένο στο δρόμο, να είναι αναίσθητος και να βγάζει αίμα από τα μάτια και ένας από τους αμερικανούς δίπλα του να προσπαθεί να τον βοηθήσει. Θέλω να προσθέσω ότι δεν είδα κανέναν από το προσωπικό να αναμιγνύεται στον καυγά ούτε να βαράει κάποιον. Ο Αμίρ ο οποίος πιστεύω ότι είναι υπεύθυνος στο μαγαζί με είδε που ήμουν χτυπημένη με ρώτησε ποιος μου το είχε κάνει, του είπα πως δεν γνωρίζω και αυτός έφυγε από το μαγαζί και πήγε προς το μέρος που έτρεχαν οι άλλοι».

Οι αστυνομικοί την ρωτούν αν εργαζόταν στο μαγαζί για να λάβουν αρνητική απάντηση, ενώ σε άλλη ερώτηση αν γνώριζε κάποιον από τους Σέρβους και αν μπορεί να αναγνωρίσει τα άτομα που επιτέθηκαν στον Bakari, νεαρή Σέρβα απαντά: «Όχι τους έβλεπα πρώτη φορά. Δεν τους θυμάμαι γιατί είχα πιει πολύ και όλα έγιναν πολύ γρήγορα».

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί της έδειξαν φωτογραφίες του θύματος, του 33χρονου Σέρβου με το Βρετανικό διαβατήριο και του 34χρονου Έλληνα μπάρμαν, τους οποίους αναγνώρισε. Οι αστυνομικοί επέμειναν για την περίπτωση του Έλληνα ρωτώντας την αν ο μπάρμαν είχε εμπλοκή στο καυγά ή στην καταδίωξη των Αμερικανών, με την 21χρονη να μην γνωρίζει και να θυμάται μόνο έναν Σέρβο που τον χτυπούσε.

«Δεν είχε σφυγμό»

Στο σημείο του περιστατικού έφθασε ιδιωτικό ασθενοφόρο κλινικής, με τον 30χρονο νοσηλευτή να καταθέτει: «Συνεργάζομαι με ένα ιδιωτικό ιατρείο στον Λαγανά Ζακύνθου. Στις 7-7-2017 και περί ώρα 03:18 ειδοποιήθηκα ότι στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά, έξω από το μπαρ L….. υπάρχει ένα άτομο πεσμένο το οποίο δεν αναπνέει. Άμεσα μεταβήκαμε με άλλον συνάδελφο μου στο σημείο. Εκεί υπήρχε στον δρόμο ένα νεαρό άτομο, έγχρωμο, αναίσθητο, δεν είχε αναπνοή και έφερε εμφανέστατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εκδορές και αίματα στο μισό δεξί μέρος του κρανίου του. Αφού είδα ότι δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, ήρθε το φορείο, και τον πήραμε άμεσα για το νοσοκομείο. Μέσα στο ασθενοφόρο και κατά την διαδρομή έγινε, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Περί ώρα 03:23 ειδοποίησα από το κινητό μου τηλέφωνο, κατά την διαδρομή, ότι μεταφέρουμε στο νοσοκομείο σοβαρό περιστατικό και σε πέντε λεπτά είχαμε φθάσει στο νοσοκομείο. Στο υπόλοιπο σώμα του ατόμου δεν υπήρχαν κάποια εμφανή άλλα σημάδια, πλην αυτών που ανέφερα στο δεξί μέρος της κεφαλής».

Ο φίλος του Bakari

Από το θύμα οι αστυνομικοί, πήραν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με λευκή διάφανη πέτρα και ένα πορτοφόλι καφέ, το οποίο περιείχε δύο πιστωτικές κάρτες, ένα δίπλωμα οδήγησης, μια κάρτα Πανεπιστημίου, 20 ευρώ και 10 δολάρια ΗΠΑ, τα οποία αποδόθηκαν στον φίλο του Daniel James Brown.

Ο φίλος του κατέθεσε συντετριμμένος: «Είμαι φίλος του θανόντα. Στην Ζάκυνθο ήρθα την 20-6-2017 για διακοπές με δύο φίλους μου τον Chad S……. και τον Carter W….. και διαμέναμε όλοι μαζί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Λαγανά. Την 4-7-2017 ήρθε αεροπορικώς στη Ζάκυνθο για διακοπές και ο φίλος μας Bakari Henderson για να μείνει μαζί μας. Στη 01:45 φύγαμε και οι τέσσερις μας από το ξενοδοχείο και πήγαμε στο H……. Bar για περίπου 15 λεπτά. Εκεί μου έκαναν παρέα μέχρι που εγώ έφυγα μόνος μόλις μου έστειλε μήνυμα μία κοπέλα που περίμενα και πήγα στο ξενοδοχείο μαζί της. Έμεινα μαζί της μέχρι που μου τηλεφώνησαν οι φίλοι μου περί ώρα 03:30 από το νοσοκομείο όπου είχαν πάει μετά το τραγικό περιστατικό. Μόλις κατέβηκα τις σκάλες συνάντησα εκεί τον φίλο μου Carter W….. ο οποίος μου είπε ότι έφυγε τρέχοντας από το μπαρ που ήταν επειδή έγινε ένας καυγάς και κάποιος του πέταξε ένα μπουκάλι. Μαζί πήραμε το αυτοκίνητό μας και πήγαμε στο νοσοκομείο όπου πληροφορηθήκαμε το τραγικό γεγονός».

Η ιατροδικαστική έκθεση

Στο πόρισμα της Ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα γίνεται αναλυτική περιγραφή των κακώσεων, θλαστικών τραυμάτων, εκχυμώσεων, εκδορών πάνω στο σώμα του 22χρονου Αμερικανού, ο αριθμός των οποίων φθάνει τα 23, και καταλήγει με τις επισημάνσεις και το συμπέρασμα. Ένα μέρος της καταγραφής των τραυμάτων έχει ως εξής: Έντονο οίδημα-αιμάτωμα με παραμόρφωση κεφαλιού δεξιά στο τριχωτό πίσω από το αυτί, κυρίως κροταφικά (και βρεγματικά), εκχυμωτικός μώλωπας βρέγματος (στο τριχωτό λίγο κάτω από την κορυφή του κεφαλιού). Στις επισημάνσεις της κ. Τσιόλα αναφέρονται χαρακτηριστικά:

1. Οι κακώσεις στο αριστερό πλάγιο θωρακικό τοίχωμα έχουν προκληθεί από πτώση σε σκληρή επιφάνεια (πιθανόν στο αυτοκίνητο)

2. Οι εκχυμώσεις-εκδορές στην κλείδα, στα άνω-κάτω άκρα, στην οσφυϊκή περιοχή (μέση) έχουν προκληθεί από λακτίσματα καθώς και εφαρμοσθείσα βία με τη μορφή της απώθησης-πίεσης κτλ.

3. Στον λαιμό δεξιά, στο δεξιό αυτή και την περιοχή πίσω και πάνω από το δεξιό αυτί οι κακώσεις έχουν προκληθεί από επαναλαμβανόμενες πλήξεις (λακτίσματα)

4. Οι κακώσεις στο πρόσωπο έχουν προκληθεί άπό πλήξεις δια θλώντος οργάνου (γρόνθοι, λακτίσματα)

5. Το τραύμα στο φρύδι, τη μύτη και ιδίως αυτό στο μάγουλο, είναι απαραίτητο να συσχετισθεί με άλλο μέσο (θλων όργανο με δυνατότητες διαφορετικές από αυτές τις γροθιάς).

Το συμπέρασμα της κ. Τσιόλα είναι ότι οι κακώσεις στο κεφάλι, τόσο αυτές στο πρόσωπο όσο και αυτές του τριχωτού, συνέβαλαν, τόσο μεμονωμένα όσο και αθροιστικά-συνολικά στην εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (αιμορραγία, θλάσεις κλπ) η οποία οδήγησε στο θάνατο.

Η περιγραφή στη δικογραφία

Όπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, το περιστατικό ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου, όταν με αφορμή τη selfie φωτογραφία με την Σέρβα σερβιτόρα, ο 22χρονος Αμερικανός συνεπλάκη με τον 33χρονο «Dusan», που συνελήφθη τελευταίος. Ο Bakari Henderson μετά από χαστούκι που δέχθηκε κατάφερε χτύπημα με γυάλινο μπουκάλι που κρατούσε τραυματίζοντας στο πρόσωπο τον αντίπαλό του προκαλώντας αιμορραγία. Ένα τέταρτο αργότερα, ο 32χρονος Σέρβος, με βρετανικό διαβατήριο, υπάλληλο ασφαλείας του μπαρ, ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον νεαρό Αμερικανό και ξεκίνησε η καταδίωξή του. Λίγα μέτρα μακρύτερα, ο 34χρονος Έλληνας μπάρμαν και ο 25χρονος «Milos» από τη Σερβία, τον πρόλαβαν και τον έριξαν πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα ο 22χρονος Αμερικανός να πέσει στον δρόμο. Ακολούθησαν οι απανωτές γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι του θύματος που προκάλεσαν τον ακαριαίο θάνατό του.

Από τους τρεις ψηφιακούς δίσκους καταγραφής του περιστατικού, οι αστυνομικοί εντόπισαν εννέα από τους εμπλεκόμενους και πήραν από αυτούς τα ρούχα που φορούσαν κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας, τα οποία φωτογραφήθηκαν. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και ψηφιακός δίσκος με 22 φωτογραφίες των ρούχων των κατηγορουμένων και 11 φωτογραφίες του πτώματος. Από το πιστοποιητικό θανάτου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών προκύπτει ότι αιτία θανάτου είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις «δια θλώντος οργάνου προκληθείσες –μηχανικής-ενεργητικής πλήξεως-ανθρωποκτονία».

Ο μπάρμαν «φραγμός»

Ο 34χρονος μπάρμαν που παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή την συμμετοχή του στο περιστατικό, όπως επίσης ότι ήταν εκείνος που σταμάτησε τον 22χρονο Αμερικανό όταν προσπαθούσε να διαφύγει, αλλά δεν χτύπησε θανατηφόρα το θύμα, στην απολογία του μεταξύ άλλων είπε: «Εγώ ούτε ήμουν, ούτε είμαι, ούτε νοιώθω ότι υπήρξα ποτέ δολοφόνος γιατί δεν ήμουν ποτέ. Αρνούμαι κατηγορηματικά την πράξη που μου έχουν αποδώσει. Εγώ δεν είχα συναποφασίσει με κανέναν τίποτα, δεν γνώριζα κανέναν, εγώ ήθελα να προκαλέσω μόνο σωματικές βλάβες».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του, κ. Παναγιώτης Κεφαλληνός, σχετικά με την συμπλοκή θανάτου, δηλώνει: «Αυτά που φαίνονται στα βίντεο, δείχνουν ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καταφέρει χτυπήματα στο κεφάλι του θύματος. Εμφανίζεται να συμμετέχει στο περιστατικό και φαίνεται να καταφέρνει 2-3 λακτίσματα (κλωτσιές) κάτω από τη μέση του άτυχου νεαρού. Δεν είναι εκείνος που έχει προβεί σε χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία είχαν ως συνέπεια τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που του έκοψαν το νήμα της ζωής».

 

 

Πηγή: thetoc.gr