Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 07:19
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παροχές σε εκλογικό φόντο από τον Τσίπρα

Με οχτώ νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο – Στο πακέτο περιλαμβάνονται: επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, μείωση εισφορών σε 250.000 μη μισθωτούς, προσλήψεις σε δήμους και φορείς του Δημοσίου, αύξηση του κατώτατου μισθού
Σε φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών, «φοροδωράκια» και σε προσλήψεις επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάταξη του δυσμενούς πολιτικού κλίματος, ετοιμάζοντας μπαράζ υλοποίησης εξαγγελιών με καταθέσεις νομοσχεδίων εντός του Νοεμβρίου. Η λέξη κλειδί για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο «χρόνος» και, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της άμεσης εφαρμογής της παροχολογίας είναι να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να αισθανθεί τα μέτρα ο πολίτης, δηλαδή να νιώσει στη τσέπη του τη ψήφιση των νομοσχεδίων, με ορίζοντα τουλάχιστον 4μήνου.






Ως εκ τούτου, παρά την τοξική ατμόσφαιρα που δημιούργησε τόσο ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, όσο και το «ατύχημα» με τον Νίκο Κοτζιά, το βασικό σχέδιο του πρωθυπουργού – για εκλογές είτε το Μαίο, είτε τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα – παραμένει, αν και η παροχολογία παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο. Και αυτό διότι η συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε πως αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και ως εκ τούτου στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η στρατηγική της προεκλογικής ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη εφαρμόζεται το τρίπτυχο παροχές, διαφθορά, συνταγματική αναθεώρηση και οι ελαφρύνσεις αναμένεται να ψηφιστούν με οκτώ διαδοχικά νομοσχέδια εντός του Νοεμβρίου, ενώ, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, ήδη ξεκίνησαν τα «δώρα» με στόχο να περιοριστεί η ζημιά στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα από τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου. Μάλιστα, τα νομοσχέδια αναμένεται να νομοθετηθούν με ονομαστική ψηφοφορία, με σκοπό να είτε να ψαρέψει ανεξάρτητους βουλευτές, είτε να δημιουργήσει ζήτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιστροφή αναδρομικών

Ψηλά στην ατζέντα των εξαγγελιών η επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς – ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2016, δηλαδή για 53 μήνες. Το ποσό συνολικά ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του. Πάντως, η μερίδα του λέοντος από τα 800 εκατ. ευρώ, ήτοι τα 500 εκατ. πάει στους ενστόλους.

Μείωση εισφορών 250.000 μη μισθωτών

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα προβλέπει ότι από την 1η/1/2019 το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33%. Διατηρείται, όμως, η σημερινή ελάχιστη βάση υπολογισμού της εισφοράς στο 20% επί του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα όσοι δηλώνουν εισόδημα (καθαρό συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους στο 100%) έως και 10.500 ευρώ τον χρόνο (880 ευρώ τον μήνα) να πληρώνουν εισφορά για σύνταξη 117,2 ευρώ τον μήνα. Το ασφάλιστρο για τους νέους επιστήμονες με δραστηριότητα έως 5 έτη μειώνεται στο 13,3%, ενώ διατηρείται ως κατώτατη βάση υπολογισμού το ποσό των 410 ευρώ (70% του κατώτατου μισθού), ώστε οι νέοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ να καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά για σύνταξη 57 ευρώ (συν 6,95%, δηλαδή περίπου 30 ευρώ, για υγειονομική περίθαλψη). Για τους αγρότες, το 2019 οι εισφορές ορίζονται στο 12%, το 2020 στο 12,66%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%.

Αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ

Σε σχέδιο νόμου θα περιληφθεί, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, ο αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2017 για 200.000 αυτοαπασχολουμένους στην ελάχιστη βάση υπολογισμού και η αποπληρωμή αναδρομικών σε 36 δόσεις. Η εισφορά για επικουρική σύνταξη ορίζεται σε 64,5 ευρώ και για πρόνοια στα 23,4 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, αναμένεται να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, με στόχο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με την κατανομή του τελευταίου κοινωνικού μερίσματος (από 1.1.2019 θα λαμβάνονται μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών) περιλαμβάνονται και κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Στους δικαιούχους αναμένεται να συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το συγκεκριμένο τμήμα του μερίσματος καλείται έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, αφορά μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 έως 24 ετών και φτάνει τα 400 ευρώ ανά άτομο.

Προσλήψεις

Την ίδια ώρα ξεκινούν προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου. Η κ. Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι προσλήψεις θα γίνουν «όσες μπορεί και αντέχει το Δημόσιο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δηλωσε στην ΕΡΤ πως πλέον έχει ξεκινήσει ένα ανοδικό σπιράλ στην οικονομία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μισθολογικές διορθώσεις και να ενισχύσει το κράτος (με προσλήψεις) οπου υπάρχει ανάγκη.

Η μισθοδοσία του Δημοσίου από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 1,4 δισ.ευρώ, καθώς από τα 15,6 δισ. ευρώ έχει ανέβει στα 17 δισ. ευρώ. Από το επόμενο έτος οι μισθοί και οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα κοστίζουν 17,5 δισ. ευρώ καθώς επιστρέφει ο κανόνας του 1 προς 1 δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση από το δημόσιο θα γίνεται μία πρόσληψη.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ για το 2019 υπάρχουν τα κονδύλια στον προϋπολογισμό για τις 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ) και για τις 3000 για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Γι αυτά θα βγουν σύντομα και οι προκηρύξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας, στον επόμενο ένα μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν προγράμματα απασχόλησης για 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα, καθώς και «ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στον τομέα της αγροτοδιατροφης, στον τομέα της μεταποίησης, στην βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες».

Αύξηση κατώτατου μισθού

Τη νομοθέτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018 καθώς και την προκήρυξη 5.500 προγραμμάτων απασχόλησης νέων επιστημόνων στο δημόσιο προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Κοζάνη. Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση «θα νομοθετήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019». Αυτό που ξεκαθάρισε, είναι ότι στην εφαρμογή του μέτρου «δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις κάτι που ίσχυσε στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012».

120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους

Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση σε σχέση νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Επιλεκτικές αυξήσεις μισθών

Την αντίδραση των εργαζομένων στο Δημόσιο προκάλεσε διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μόνο των νέων υπαλλήλων του, καθώς και των εργαζομένων στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων θεωρούν ότι πρόκειται για αυξήσεις με έντονο προεκλογικό άρωμα. Βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών για την ψήφιση της σχετικής διάταξης, με συνολικό ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ (9,8 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό και 800.000 ευρώ για τους προϋπολογισμούς των φορέων), είναι λόγοι ισότητας και δικαιοσύνης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνόδευσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, η διάταξη προβλέπεται «κατ’ εφαρμογήν της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία».

Ξεκινά η καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος μέχρι €10.000

Άμεσα ξεκινά η καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, για ποσά έως 10.000 ευρώ, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε εφαρμογή την διάταξη του νέου νόμου 4569/2018.

Η ευνοϊκή αυτή διάταξη αφορά σε υποθέσεις επιστροφών που εκκρεμούσαν προς έλεγχο την 11η Οκτωβρίου 2018. Το όριο των 10.000 ευρώ ισχύει ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4569/2018, η οποία κοινοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018, σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1202/2018 εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., η επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων καθώς και η επιστροφή του ΦΠΑ φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Σε περιπτώσεις που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή θα διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Τα μέτρα του 2019

Εφόσον κυβέρνηση και Κομισιόν καταλήξουν στο ύψος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 που, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είναι τα εξής:

– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη, της τάξης του 20%.

– Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

– Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η του χρόνου σε ποσοστό 50%, ενώ καθολική εφαρμογή θα έχει από το 2020.

– Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από την 1η.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%

– Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

– 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

– 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr